Kipécézik a startupokat a befektetők

2016. augusztus 30. kedd - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

A befektetői pénzek túlnyomó része még mindig az ígéretes technológiai startupokba áramlik, az elmúlt negyedévben a kihelyezések csaknem nyolcvan százaléka az ebben a fázisban lévő cégekbe történt – derült ki a HVCA negyedéves jelentéséből.

menők a befektetőknél a startupok

Kép: Pixabay

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2016. második  negyedéves jelentése szerint április-június időszakban 59 vállalkozás részesült 7,9 milliárd forint összértékben magán-és kockázati tőke befektetésben Magyarországon. Ez az érték megegyezik a 2015-ös év negyedéves átlagával (8 milliárd forint), de magasabb, mint az 2016 első negyedévében befektetett összeg (3,8 milliárd forint). Ezt az időszakot – a befektetési időszak lezárulta miatt – egyértelműen a Jeremie-k dominálták; a 18 aktív befektető alapból 14 helyezett ki Jeremie-forrást a vizsgált időszakban.  Az átlagbefektetés összege 151 millió forint volt.

A befektetők – az előző negyedévekhez hasonlóan – 78%-ban startup fázisban lévő cégekbe fektettek (37 vállalkozás). 25 vállalat részesült minimum 100 millió forintban, míg az átlag befektetett összeg 151 millió forint volt.  A befektetések 18 alapkezelőhöz köthetőek, amelyek közel 80 százaléka Jeremie-forrásokat kezel.  Összehasonlításképpen; az előző, azaz 2016. első negyedévében 26 cég kapott 13 befektetőtől mindösszesen 3,8 milliárd forintot. Akkor az átlag befektetett összeg 154 millió forint volt.

A 18 aktív alapkezelő közül kettő több mint 1 milliárd forintot fektetett be ebben a negyedévben. Hasonlóan az elmúlt időszakhoz, most is sok befektető volt aktív, a 3 legnagyobb tranzakció a befektetések összegének 46 százalékát tette ki.  A teljes befektetett összeg 54 százaléka első körös befektetés volt – 2015-ben ez 90 százalékot tett ki –, a fennmaradó 46% pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez. Ebből 12 % olyan vállalkozásoknak jutott, amelyek első körös befektetéseit az idei első negyedévben kapták, 18 százaléka azokhoz, amelyek tavaly, míg 16% olyan cégekhez, amelyek 2015 előtt jutottak először forráshoz.

Honnan lesz pénz a nagy ugráshoz?
Az NHP és a Jeremie-program kifutásával sem maradnak forrás nélkül a beruházni kívánó magyar cégek. Minden eddiginél több uniós forrás érkezik hazánkba, a kockázati befektetők sem tűnnek el, és a tőzsdén is érdemes körülnéznie a magyar kkv-knak – mondták el a szakértők a Piac & Profit által rendezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján.

IT- és technológia

2016 Q2-ben az összes tőkebefektetés 63 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az IT & elektronika szektorba, és ezekbe az iparágakba egyenként, több mint 1 milliárd forint tőke jutott. Szinte mindegyik szektorba több pénzt került, mint az előző vagy esetenként 2015. utolsó negyedévében. A legnagyobb, ez idáig rekordösszegű befektetést az IT & elektronika vállalatok könyvelhették el. Három kiszállásról számol be a HVCA; az egyik az Euroventures-hez, a másik kettő a Széchenyi Tőkealap-kezelőhöz kapcsolódik.

„Ezek a folyamatok nagyjából előre láthatóak voltak, különös tekintettel a Jeremie alapkezelők kiemelkedő aktivitására, hiszen számukra 2016. május 31-vel zárult az aktív befektetési időszak” – mondta Ferke János, a HVCA elnökségi tagja. Hozzátette, hogy a következő időszakokban sok hazai alapnál a portfoliókezelésen lesz a fő hangsúly, amely megfigyelhető lesz a statisztikákban is. „A forráskihelyezésnek megvan a maga dinamikája, amelyben fontos tényező a hazai piacot jellemző zárt végű alapok aktuális életciklusa, amelyek egy részénél (Jeremie program) innentől kezdve nincs több kihelyezhető forrás. Az élet azonban nem áll meg, az alapkezelők a kiszállásokat/következő körös tőkebevonásokat készítik elő és – az esetleges új programokkal még nem számolva, – a Jeremie alapok egyre inkább eladói oldalon jelennek meg, míg az új befektetéseknél a más forrásból gazdálkodó alapok tranzakcióit fogjuk látni a közeljövőben. Fundamentálisan továbbra is van igény a portfoliócégek következő körös finanszírozására, hiszen nagymértékű az első körös befektetések aránya a bevételt illetve profitot nem termelő, induló szakaszban lévő (startup) vállalkozásokba” –tette hozzá.

A kérő, vagy menyasszony kezdeményezzen?
A stratégiai befektetők aktívan pásztázzák a piacot, hogy megtalálják a legmagasabb hozammal kecsegtető, illetve a legnagyobb nemzetközi sikerre esélyes projekteket, ám nem minden tőkepiaci szereplő szerzi így partnereit. A kockázati alapok konkrét vállalkozásokat nem keresnek meg tőkebefektetési ajánlattal. Megmutatjuk, miért.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek