Kinek és mire adhat meghatalmazást a főnök?

2014. október 16. csütörtök - 08:01 / piacesprofit.hu
  •    

Különösen a szabadságok, hosszú hétvégék idején gyakran merül fel egy cég vezetőjében a kérdés, kit hatalmazzon, illetve kit hatalmazhat meg, a cég bizonyos ügyeiben való eljárásra, amíg ő távol van.

Kép: Pixabay

Egy ilyen meghatalmazás ugyanis a törvény alapján egyben azt is jelenti, hogy a meghatalmazott tehet nyilatkozatot a cég vezetője (így a cég nevében), természetesen a meghatalmazás keretei között. Az új Ptk. (3:29 §) szerint a jogi személy (tehát például egy adott gazdasági társaság, cég) törvényes képviseletét a vezető tisztségviselő (tehát például ügyvezetője, vezérigazgatója, stb.) látja el. A vezető tisztségviselő képviseleti jogát önállóan gyakorolja.  (A jogi személyek képviseletére vonatkozó szabályokról itt olvashat részletesebben.)

Meghatalmazást azonban természetesen adhat. Maga a meghatalmazás egy képviseleti jogot létesítő egyoldalú jognyilatkozat. Mindez azt jelenti, hogy általában (természetesen bizonyos speciális eseteket, mint az ügyvédi meghatalmazást kivéve) a meghatalmazást nem kell a meghatalmazottnak elfogadnia. Ez egyben azt is jelenti, hogy a meghatalmazás megint csak általában (természetesen bizonyos speciális eseteket kivéve) nem kötelezi, hanem csak jogosítja a meghatalmazottat, hogy ezzel a képviseleti joggal éljen – írta legfrissebb bejegyzésében Balázs Katalin ügyvéd a Bisnode üzleti információs szolgáltató blogján.

Az új Ptk. szerint (is) az ügyvezetés (tehát például az ügyvezető) az ügyek meghatározott csoportjára nézve a jogi személy munkavállalóit írásbeli nyilatkozattal a jogi személy képviseletének jogával ruházhatja fel. A képviseleti jogot a munkavállaló az ügyvezetés írásbeli nyilatkozatában meghatározott, képviseleti joggal rendelkező más személlyel együttesen gyakorolhatja.

Fontos ezért, hogy például a szabadságára készülő ügyvezető még az elutazása előtt készítsen egy meghatalmazást, amely pontosan meghatározza, hogy kit milyen ügy csoportra (esetleg) milyen időre hatalmaz meg. Természetesen a fentieken túl (és mellett) meghatalmazás adható a megfelelő ügycsoportokra a cég könyvelőjének, jogi képviselőjének is, stb.

A meghatalmazást a törvényi definíció alapján képviselőhöz, az érdekelt hatósághoz, bírósághoz vagy ahhoz a személyhez kell intézni, akihez a meghatalmazás alapján a képviselő jognyilatkozatot jogosult tenni.

Elévülhet-e az általános meghatalmazás?
Még mindig vannak olyan területek, ahol újdonságként érheti a jogalkalmazókat a Ptk. megváltozása. Változtak például a szabályok a meghatalmazás kapcsán is. A Piac & Profit szakértője összefoglalja a lényeget!

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek