Kilencmilliárdan leszünk – Jók a mezőgazdaság kilátásai

2012. június 05. kedd - 15:21 / piacesprofit.hu
  •    

2011-ben a gazdaság növekedéséhez jelentős mértékben járult hozzá az agrárium. Nőtt az "agrárolló" is, azaz a mezőgazdasági termékek ára jobban növekedett, mint a gazdálkodás költségei.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint a mezőgazdaság masszívan hozzájárult a külkereskedelemhez is, 2,7 milliárd euróval több agrárárut exportált, mint importált az ország. A gabonaágazatra áttérve Czerván György kiemelte, hogy hosszú ideje nő a növénytermesztés szerepe a magyar mezőgazdaságban, ezen a tárca szeretne változtatni.

Támogatás kell a magyar vetőmagnak
A magyar vetőmag- nemesítés támogatását sürgette a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. idei Kalászos Bemutatóján, kedden a cég ügyvezető igazgatója. Szilágyi László hangsúlyozta: a magyar vetőmag stratégiai termék, és az a cél, hogy a magyar termelő ne legyen kiszolgáltatva a külföldi anyagoknak, ezért segítségre lesz szüksége a nemesítésnek, különben elsorvad. A partnereknek ugyan szükségük lenne a vetőmagokra, de az anyagi nehézségek miatt a jövőben valószínűleg egyre kevesebb fajtával dolgoznak majd a nemesítő cégek. "Ahhoz, hogy fejlődni, megújulni tudjon a növénynemesítés, segítség kell" – hangsúlyozta.

A növénytermesztésen belül is nő a gabona súlya, méghozzá a zöldség-gyümölcs ágazat rovására. A folyamatot erősíti a világpiaci helyzet és a közös uniós agrárpolitika is – húzta alá. Az idei termésről szólva az államtitkár azt mondta, biztatóak a kilátások, jól alakul az időjárás. Az államtitkár beszélt a hosszú távú kilátásokról is. 2050-ig 9 milliárdra nő a bolygó lakossága, nő az életszínvonal, és így az élelmiszer-felhasználás is. Ráadásul sokkal kevesebb termőföld áll majd rendelkezésre, és azon is osztozni kell a nem élelmiszercélú növénytermesztéssel (energetika, gyógyászat). A mezőgazdasági termékek iránt tehát növekvő lesz a kereslet – összegezte a politikus.

Az államtitkár előadásában kitért az uniós támogatáspolitika változásaira. Hangsúlyozta, hogy 2014 után az EU politikájának középpontjában az életképes élelmiszertermelés, a mezőgazdasági jövedelmek és termelés versenyképessége és a vidéki közösségek, munkahelyek fenntartása áll. Az uniós támogatások három kötelező részből fognak állni, az alaptámogatás mellett lesz egy "zöld" komponens és egy fiatal gazdálkodókat érintő elem is – ismertette.

Szabó Csaba miniszteri biztos az állami földpályázati rendszert ismertette a gazdákkal. Elmondta, hogy az új állami birtokpolitika célja, hogy javítsa a helyi gazdálkodók helyzetét, hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez és rendet tegyen a földgazdálkodás területén. 65 ezer hektárt terveznek bérbe adni, eddig 17 ezer hektárra kötöttek szerződést 700 gazdálkodóval. Mivel jelentős igény mutatkozott a földre, ezért tárgyalásokat indítanak annak érdekében, hogy más földeket is be tudjanak vonni a programba – jelentette be.