Kilenc százalékos lesz a társasági adó

2016. november 17. csütörtök - 13:54 / PP/MTI
  •    

Jövőre egy számjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra és a nagyvállalatokra - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesten rendezett Regionális Digitális Konferencián csütörtökön.

százalékjelet elvágó olló

Kép: Fotolia

Hét százalékkal csökkentené a kormány a társasági adót. Jövőre egy számjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra és a nagyvállalatokra – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesten rendezett Regionális Digitális Konferencián csütörtökön.

A jelenlegi 16 százalékról a társasági adókulcs egységesen 9 százalékra csökkentése nyomán 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, az adókulcs csökkentésével a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtaná Magyarország az Európai Unióban – mondta szintén ezen a napon a nemzetgazdasági miniszter Budapesten. Varga Mihály a Regionális Digitális Konferencia szünetében tartott rövid sajtótájékoztatón hozzátette: reményeik szerint ezt a javaslatot el tudják fogadni a munkaadókkal és munkavállalókkal való péntek délelőtti tárgyaláson.

A jövő évi költségvetés 734 milliárd forint bevételt irányoz elő ebből az adónemből, ráadásul a ténylegesen egykulcsos adóval a kkv-szektor versenyhátrányba kerülhet a multikkal szemben. Az intézkedés egyértelműen a nagyvállalatok számára hoz érezhető pozitív változást.

A kormányzat le szeretné zárni a tárgyalásokat a héten, hogy a jövő héten be tudja nyújtani a parlamentnek a tervezett javaslatokat. Ezzel reális lehetőség nyílna arra, hogy már január elsejével életbe lépjenek a módosítások, ami jó alapot teremtene arra, hogy a gazdasági növekedés a mostani 2-3 százalékos nagyságrendről 3-5 százalékos tartományba emelkedjen – mondta a miniszter.

Az értesülést Lázár János is megerősítette a Kormányinfón. A Miniszterelnökségért felelős miniszter szerint ezzel a lépéssel jelentősen javul a magyar vállalkozások versenyképessége, így képesek lesznek jelentős béremelést kigazdálkodni – erre pedig szükség is lesz, mivel Orbán állítása szerint a minimálbér-emeléssel kapcsolatban azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy “menjen el a falig”: amit még a vállalkozók képesek elviselni, olyan magasra próbálja felvinni a magyar minimálbért.

A kormány előző ajánlatában négy százalékos járulékcsökkentést javasolt a munkaadóknak, ezért cserébe tizenöt százalékkal emelkedne jövőre a bruttó minimálbér, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal növekedhetne jövőre, 2018-ban pedig minimálbér újabb nyolc, a garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedne.

Mindenki csökkentené a járulékokat, csak nem ugyanúgy
Sokáig halogatta a kormány a döntést az egyre égetőbb járulékcsökkentés ügyében, pedig a munkaerőhiány miatt emelkedő béreket egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a vállalatok. A szakértők között sincs egyetértés azonban abban, hogyan is kellene kivitelezni ezt a lépést. A vállalkozók a munkáltatói terheket csökkentenék, annak ellenére is, hogy az elmúlt évtizedekben inkább a munkavállalókat sújtó adóterhek nőttek.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek