Kilenc bankban lehet hozzáférni az Exim lízingfinanszírozásához

2014. október 06. hétfő - 17:07 / piacesprofit.hu
  •    

Eddig kilenc hitelintézet csatlakozott az Exim lízingfinanszírozásához. Az exportélénkítési hitelprogram (EHP) keretében kifejlesztett új lízingfinanszírozás konstrukcióját az idén februárban hirdették meg.

Kép: Pixabay

Az Eximmel a Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank, az FHB Bank, a K&H Bank, a Merkantil Bank, az MKB Bank, a Raiffeisen Bank és az UniCredit Bank kötött együttműködési megállapodást az új finanszírozásról. Az új konstrukcióban a futamidő 2-5 év közötti, a beszerzett eszköz értéke pedig minimum 15 ezer euró lehet, és a futamidő alatt a szerződött összeggel megegyező export teljesítését várják az lízinget idénybe vevő vállalkozástól.

Hamarosan indul az Exim mikrohitelprogramja is.

Nátrán Roland az Exim vezetője szerint a lízing az Exim számára egy új finanszírozási ág, az EHP következő fontos és meghatározó eleme. Az Exim stratégiájának és külgazdasági ösztönző eszköz szerepének megfelelően a hazai hitelintézeti rendszernél nagyobb kockázatok vállalására is alkalmas, illetve képes az exportfejlesztés érdekében. Az új konstrukció célja, hogy kedvezményes, euró alapú lízingfinanszírozást nyújtson olyan exportra termelő vállalkozások részére, amelyek a hagyományos kereskedelmi banki hiteltermékekből az előírt fedezetek miatt eddig nem részesülhettek.  A vezérigazgató hozzátette, várják a további banki partnerek csatlakozását is a lízing programhoz.

A lízingprogram elsősorban olyan beruházások, gépek, berendezések finanszírozására szolgál, amelyek áru- vagy szolgáltatásexport megvalósulását segítik elő. A legfontosabb előny az EHP keretében, hogy a lízingfinanszírozás során is fix a kamat a teljes futamidő alatt, melynek alapja a szerződéskötéskor érvényes CIRR (Commercial Interest Reference Rate), azaz az OECD által havonta megállapított kamatláb, mely jelenleg euróban 2-5 éves futamidő esetén 1,05 százalék. A magyar cégek érdekében finanszírozási termékeik már nem csak exportőröknek, hanem beszállítóknak is elérhetők. Itt talál részleteket.

Az  EHP révén eddig meghirdetett egymilliárd euró kedvezményes kamatozású forrás a lízing refinanszírozási keret-megállapodásoknak köszönhetően további 181 millió euróval emelkedik. Az Eximbank a tevékenységének és ismertségének bővítésére megkezdi képviseleti irodáinak országos kiépítését, elsőként kedden, Győrben nyitott képviseletet, majd Nagykanizsán. Később még az ország 7 nagyobb városában nyit irodát az Eximbank.

Kibővült az Exim hitelprogramja
Az Exim exportélénkítési hitelprogramjának (EHP) kerete 750 millió euróról 1 milliárdra bővült, és az igények szerint tovább is bővíthető. A két éven túli hitelkeretet azok a kis és közepes cégek vehetik majd igénybe a kereskedelmi bankokon keresztül, amelyek éves árbevétele nem haladja meg a 15 milliárd forintot. A részletekről itt olvashat!

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek