Kikre kíváncsi a NAV?

2015. március 27. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Földön, vízen, levegőben – így foglalhatnánk össze a NAV idei ellenőrzési irányelveit. 2015-ben sem tétlenkednek a revizorok, ráadásul számos területre fogalmazott meg az adóhivatal látványos célokat. Kik és miért számíthatnak ellenőrzésre?

Az áfa területén az adóhatóság célja a legjellemzőbb csalási struktúrák (például körhinta-csalások, láncolatok) és az azokban érintett adózók, a nem teljesített adókötelezettségek feltárása és szankcionálása. Szükség esetén büntetőjogi felelősségre vonást is kezdeményeznek – mondta Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese az adóhatóság idei ellenőrzési szempontjait ismertetve februárban. Természetesen az adóhivatal nem áll meg az áfa-ellenőrzéseknél, számos más területen is számíthatnak az adózók a revizorok megjelenésére. Annak érdekében, hogy tudjuk, mire számíthatunk, érdemes időről-időre átnézni, ki, miért és milyen tevékenységgel kerülhet az adóhivatal célkeresztjébe.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/pakorn

Általános célként 2015-re a NAV az ellenőrzési irányelvek alapján azt határozta meg, hogy az adóelkerülésből, támogatások jogosulatlan igénybevételéből származó veszteségeket csökkentse, az igazságos piaci környezet fenntartsa, tegye mindezt a jogszerűen működő gazdasági szereplők versenyhátrányának mérséklésével és a jogszerűtlen csalárd adózók gazdaságból történő kiiktatásával – összegzi az idei célokat az eKontento könyvelőiroda szakértője.

A Piac & Profit szakértői segítségével összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne tegyünk ellenőrzés esetén.

Adónemektől független ellenőrzési célkitűzések
  • árumozgások valós idejű ellenőrzése (EKAER)
  • online pénztárgépek használatának ellenőrzése
  • adóregisztrációs eljárás, fokozott adóhatósági felügyelet következetes alkalmazása
  • székhelyváltók fokozottabb ellenőrzése illetékességi körön kívüli ellenőrzések keretében
  • munkaerő-kölcsönzés rendeltetésszerű gyakorlásának elősegítése
  • készpénzforgalom ellenőrzésének szigorítása
  • csőd-, a felszámolási és a kényszertörlési eljárás alatt álló adózók ellenőrzése

A tanácsadó cég adónemenként sorra veszi, hogy melyik területen mire számíthatunk idén. Eszerint a már említett áfával kapcsolatban a cél az elmaradt adókötelezettségek megállapítása, szankcionálása, a bizonylat kiállítást elmulasztók, adóminimalizálók, szervezett csalásban résztvevő, fiktív számlát kibocsátó vállalkozások és az azokat irányítók, haszonhúzók kiszűrése.

A társasági adó esetén sem lesznek elnézőek a revizorok az indokolatlanul elszámolt költség-, ráfordításelemekkel, adóalap módosító tételekkel kapcsolatban. Ellenőrzik a beruházásnak minősülő tételeket, kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatos társasági adóalap csökkentés jogszerűségét, és a transzferárakat is. Terítékre kerül idén a fejlesztési adókedvezmény, a látvány-csapatsportok támogatása, filmalkotás, előadó-művészeti szervezet támogatása, kisvállalkozások kamatkedvezménye is.

A személyi jövedelemadó területén a jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek vizsgálatára lehet számítani 2015-ben.  Ez a gyakorlatban a jelentős kockázatot hordozó társaságok magánszemély tagjait, a vállalkozások pénzforgalmi számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes magánszemélyeket, csődeljárás, illetve a felszámolási és a kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók vagyonát vagy jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyeket is érinthetnek ezek az ellenőrzések.

Környezetvédelmi termékdíj, népegészségügyi termékadó és energiaadó ellenőrzése sem marad ki a sorból. Itt elsősorban az adókötelezettségek bevallását, a bejelentések benyújtását vizsgálják majd, s igyekeznek megtalálni azokat az adózókat, akik mindezeket elmulasztják.

A járulékfizetés is meghatározó eleme az idei ellenőrzési irányelveknek. A cél a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, a munkaerő-kölcsönzés vizsgálata, a társaságot vezető tisztségviselők biztosítási jogviszonyának ellenőrzése, valamint az adókedvezmények igénybételének jogosságát is figyelemmel követik idén.

A jogelőd nélkül alakult vállalkozások – ahogy korábban – úgy idén is kiemelt figyelmet kapnak. Minden 10. helyszíni ellenőrzésre számíthat a megalakulástól számított 90 napon belül, melynek során a székhely valódiságát, alkalmasságát vizsgálják. Fontos információ számukra, hogy a székhelyet cégtáblával kell megjelölni. Amennyiben 2 hivatalos levél visszaérkezik az adóhivatalba, mert az kézbesíthetetlen volt, már egy okot adtunk az adószám felfüggesztésére – hívja fel a figyelmet az eKontento.

Ellenőrzésre kijelölt területek

a kereskedelemben:

4520 Gépjárműjavítás, -karbantartás
4623 Élőállat nagykereskedelme
463 Élelmiszer, ital, dohányáru nagykereskedelme
471 Nem szakosodott bolti vegyes kiskereskedelem
4791 Csomagküldő, internetes kiskereskedelem
4941 Közúti áruszállítás
5210 Raktározás, tárolás
5520 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás
5610 Éttermi, mozgó vendéglátás
6420 Vagyonkezelés (holding)
6820 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése
7820 Munkaerő-kölcsönzés
8010 Személybiztonsági tevékenység

a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, élelmiszergyártás területén:

0146 Sertéstenyésztés
0142 Egyéb szarvasmarha tenyésztése
0220 Fakitermelés
1011 Húsfeldolgozás, – tartósítás
1061 Malomipari termék gyártása

az ipar területén:

1610 Fűrészárugyártás
24 Fémalapanyag gyártása
2511 Fémszerkezet gyártása
4120 Lakó- és nem lakóépület építése

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek