Kik után kapkodnak két kézzel a cégek?

2016. április 25. hétfő - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre fokozódik a szakemberhiány a magyar gazdaságban és ezzel párhuzamosan a bérek is emelkedésnek indultak. Megmutatjuk, hogy a munkaerőhiánytól leginkább érintett ágazatokban idén kiknek áll a zászló.

2015-ben a dolgozók 81 százalékának növekedett a kereslete, ami a legtöbb esetben egy új állás, vagy egy általános éves béremelés eredménye. Az alkalmazottak több mint fele pozitívan tekint a 2016-os évre, és ezzel együtt többségük további béremelésre számít. Továbbá, a legtöbb munkavállaló lojális munkáltatójához, és 60%-uk akár 3-5 évet is eltölt egy vállalatnál – derült ki a Hays Hungary éves munkaerőpiaci felméréséből. (De az álláskeresők kedve is megjött.)

„Mindezek mellett az is kiderül, hogy bár az átlagbérek növekedtek, csak a munkavállalók fele van megelégedve jelenlegi fizetésével” – nyilatkozta Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója.

munkavedelem_freedigitalphotos_scottchan

Kép:FreeDigitalPhotos.net/scottchan

Fokozódik a szakemberhiány

Magyarország továbbra is kedvelt helyszín klinikai vizsgálatokhoz, és a globális trendeknek megfelelően, a gyógyszercégek egyre több vizsgálatot szerveznek ki. Az olyan gyógyszeripari és orvostechnikai gyártóhelyeken, amelyek export piacokra termelnek, szintén növekszik a szakemberek iránti igény, amit tovább növel az a tény, hogy a frissen végzettek leginkább külföldön helyezkednek el.

„Arra számítunk, hogy 2016-ban az innovatív gyógyszercégeknél a legkeresettebbek a gyógyszer ártámogatási ügyekkel foglalkozó szakemberek lesznek, valamint kevesebb nyitott pozícióra számítunk az orvosi eszközök értékesítésében. Az orvos tanácsadók és szakértők iránt is növekszik az igény, mivel az egészségügyi döntéshozókkal és véleményformálókkal való kapcsolattartás kiemelt jelentőségű, ahogy az orvos látogatói hálózatok mérete tovább csökken” – vélekedett az ügyvezető igazgató.

“El vannak tévedve a munkáltatók bérezés terén”
Az informatikai szakemberhiány egyre komolyabb méreteket ölt Magyarországon, a munkaadók egy része viszont el van tévedve, mit kéne ajánlani, hogy vonzó legyen.

Hasonló a helyzet az IT-szektorban: a Hays tanácsadói szerint, várhatóan a Java fejlesztők lesznek 2016-ban is a legkeresettebb szakemberek. Ugyanakkor egyre növekvő igény tapasztalható a Microsoft technológiákban tapasztalt fejlesztők iránt. „Az utóbbi időben több olyan kereséssel is találkoztunk, ami a hazai piacra addig nem volt jellemző, ilyen például a DevOps szakemberek iránti igény. Nem mellékes, hogy egyre több mobilfejlesztési projektet hoznak a hazai piacra. A bérek tekintetében a legnagyobb növekedést a Java fejlesztőknél figyeltük meg, ez körülbelül 10-15 százalékra tehető” – vélekedett Tammy Nagy-Stellini.

22 ezer informatikus hiányzik Magyarországról az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) 2015. novemberi kutatása szerint. A szakemberhiány már a növekedést veszélyezteti.

Mérnököt, százat, ezeret!

A termelési- és gyártási területek továbbra is népszerűek, és nagy az igény a nyelveket beszélő, multinacionális gyártó cégnél szerzett tapasztalattal rendelkező jelöltekre. A cégek szívesen fogadnak pályakezdő (főként szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkező), ambiciózus jelölteket is.

Az elmúlt években tapasztalható trend továbbra is jellemző, és egyre nagyobb a kereslet a megfelelő szaktudással rendelkező projektmérnökök iránt. A projektmérnöki és az NPI mérnöki pozíciók mellett, egyre több vállalat keres ún. termékmérnöki pozícióba szakembereket, amely tulajdonképpen projektvezetői feladatokat takar egy adott termék vagy termékcsalád teljes életciklusára való felelősséggel. A mechanikai konstrukció és tervezés területen, leginkább a természetes fluktuáció kapcsán találkozhatunk munkaerő igényekkel. A 3D tervezésben jártas mérnökök például az ország szinte bármely pontján könnyedén el tudnak helyezkedni.

Az automatizálást és az ipari mérnökséget illetően a komolyabb fejlesztések, beruházások miatt, szintén egyre több szakembert várnak a cégek. A megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkezőknél pedig kiemelkedően magas bérezés érhető el.

Kiszervezés lehet a gyógyír a szakemberhiányra
A munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatok javulásával párhuzamosan több szektorban is munkaerőhiány alakult ki az elmúlt hónapokban. A hivatalos adatok szerint a betöltetlen álláshelyek száma országszerte közel 60 ezer volt az idei év elején. A Magyar Outsourcing Szövetség szerint azonban a munkaerőhiány rugalmasan kezelhető, például a munkáltatók számára költséghatékony kiszervezési módszerekkel.

Két kézzel kapnak a könyvelők után

Az elmúlt évek szabályozásai alapján, tovább nő a nemzetközi pénzügyi riporting rendszerekben jártas könyvelők iránti igény. A Magyarországon jelentős gyártó- és gyógyszeripari szektor mellett, a szolgáltató központok (SSC) különböző nyelvtudást igénylő, könyvelési szempontból összetettebb pozíciói jellemzik a piacot. Utóbbiak bérezésével nehezen veszi fel a versenyt a nem Szolgáltató Központ szektor, ahol a komplexebb feladatok mellé alacsonyabb bérezés társul, azonban ezeknél a pozícióknál is egyre gyakrabban tartozik az elvárások közé a nemzetközi számviteli ismeret.

A magyarországi gyártóipar további megerősödése számos új lehetőséget nyit a termelési kontrollingben járatos szakemberek számára vidéken és Budapesten egyaránt. Ezek alapján tovább növekszik a nyelveket beszélő, specializált kontrollerek iránti igény, akik a klasszikus pénzügyi kontrolling feladatokon túl, átfogóbb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

Értékesítésben már a pályakezdők is elkelnek

A műszaki értékesítői terület továbbra is gyorsan és jelentősen fejlődött az elmúlt évben a gyártási és mérnöki ágazattal párhuzamosan. Megfigyelhető volt, hogy a gyártási tevékenység növekedése miatt, több cég is Magyarországra hozta az értékesítési folyamatait. Bérezés tekintetében ezen ágazatban a leginkább versenyképesek a fizetések. Hasonló növekedés volt megfigyelhető az IT és telekommunikációval kapcsolatos értékesítés területén. Az információs és technológiai terület gyors és egyre nagyobb mértékű fejlődése nemcsak az IT szakembereknek, hanem az értékesítőknek is új lehetőségeket biztosított.

Nyelvtudást tekintve a legtöbb pozícióban az angol nyelv ismerete továbbra is alapelvárásnak számít a külföldi ügyfelekkel való kapcsolattartás miatt. Magasabb szintű pozícióknál fontos az adott iparág és terület ismerete, azonban az elmúlt év során, sok cég keresett motivált, értékesítési beállítottságú pályakezdőket is.

Új fegyverek kellenek a jó munkaerőért
Nincsenek könnyű helyzetben a cégek a mai munkaerőhiányos környezetben– és nincsenek könnyű helyzetben a fejvadászok sem, ha embert akarnak találni a nyitott pozíciókra. Egyre kevesebb az elérhető, megfelelően képzett munkaerő, így a toborzási gyakorlaton változtatniuk kellett az elmúlt években. Az online marketing ezt a területet sem kíméli.

Minden nyelvismeretet szívesen látnak

Az SSC-k körében Magyarország kedvelt hely, de egyre több vállalat jelenik meg más városokban is (pl. Debrecen, Pécs) az állami támogatásnak megfelelően. (Az SSC-k a legnagyobb foglalkoztatók közé tartoznak.) Az új partnerek számára a pénzügy és számvitel terület a legkedvezőbb. A francia/német/olasz nyelvtudás továbbra is keresett, de olyan új nyelvek iránti igények is megjelentek, mint pl. a szlovák, cseh, román, török. A piac továbbra is szűkölködik a holland, norvég és svéd nyelvet beszélő jelentkezőkben.

A jelöltek rövid idő alatt akár 2-3 állásajánlat közül is válogathatnak. Amikor egy ajánlat mellett döntenek, már nem csak a bérezés számít, hanem felértékelődtek olyan nem anyagi előnyök is, mint például a környezet, a szakmai fejlődés és a tréningek.

Mindemellett a jelölt és a munkáltató bérezésről való elképzelése közötti eltérés továbbra is növekszik. A speciális nyelvek esetében, mint pl. a holland, svéd és norvég, a munkáltatók a piaci átlagnál nagyobb fizetést ajánlanak. A következő évben további növekedést várunk az olyan Reporting, Helpdesk és Supply Chain szakemberek iránti keresletben akik több nyelven beszélnek (pl. francia, német, olasz és holland), és több nyitott pozícióra számítunk a pénzügyi sze