Kiderül, hogy bírják a cégek a kötelező béremelést

2017. március 10. péntek - 09:10 / PP/MTI
  •    

A kormány felmérést készít a tavaly novemberben a szociális partnerekkel aláírt bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Liga Szakszervezetek (Liga) konferenciáján.

Simon Attila hozzátette: a nagy állami és az önkormányzati cégektől, valamint a versenyszférában működő kis- és közepes vállalkozásoktól is visszajelzést várnak egyebek mellett arról, hogyan tudják kigazdálkodni a béremeléseket, és mindez hogyan érinti a vállalkozások működését. A felmérés az első negyedév eredményeire terjed ki, így várhatóan április elejére készül majd el – ismertette.

A rendezvényen Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga elnöke elmondta: a Liga és a többi magyar szakszervezeti konföderáció is a dolgozói szegénység megszüntetéséért dolgozik. Hozzátette: ennek a munkának fontos része volt a 2016-os bérmegállapodás, valamint az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál kezdeményezett bérfejlesztés.

A kormány 2016. novemberében állapodott meg a szociális partnerekkel, hogy a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek. Bár a munkaerőhiány kezeléséhez szükség van erre, a kis cégek számára súlyos terhet jelent az emelés, akár munkaidőcsökkentés, túldolgoztatás, vagy a fekete gazdaság növekedése is lehet a válasz a GKI korábbi előrejelzése szerint.

A felmérés alapja lehet akár a bérmegállapodás újratárgyalásának is, a heti Kormányinfón legalábbis Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, bár az első két hónap kedvező költségvetési adatai esetleg okot adhatnak-e a bérmegállapodás módosítására, “két hónap adataira nem lehet alapozni, meg kell várni az első negyedév végét. Majd áprilisban meglátjuk.”