Ki lesz a legjobb? – Versenyben az e-boltok

2012. szeptember 13. csütörtök - 15:14 / piac-profit.hu
  •    

Az internet mára teljesen átszabta a kiskereskedelmet. A gombamód szaporodó webáruházak forgalma összességében évről évre nő, miközben a hagyományos boltok nehezen állják a versenyt. És ez még csak a kezdet! A trend egyértelmű: a webkereskedelemé a jövő. Ezt bizonyítja az Ország Boltja verseny sikere is, amely a magyar webáruházak legjelentősebb hazai megmérettetése.

A webkereskedelem térnyerése több mint piaci kérdés – ezt ismerték fel az Ország Boltja webáruház verseny elindítói. Az internet adta új piac mögött aktív fogyasztók állnak, akik nem csak vásárolnak, de kiterjedt szociális életet is élnek a neten. A különböző közösségi hálózatokon rendre megosztják vásárlási tapasztalataikat és ezzel bizony sokat segíthetnek egy-egy áruház felfutásában. Az egyéni vélemények azonban esetlegesek és nem is biztos, hogy igazságosak, miközben a feltörekvő webkereskedelemnek létszükséglete a vásárlói elégedettség mérése. A piacvezető magyar árösszehasonlító oldal, az Árukereső.hu ebből a tényből indult ki, amikor évekkel ezelőtt elindította Megbízható Bolt programját, majd tavaly útjára indította az Ország Boltja versenyt.

A megmérettetés legalább olyan egyszerű, mint a netes vásárlás. Az Ország Boltján bármely magyar webáruház versenyre kelhetett a vásárlók kegyeiért. A legnépszerűbb webáruházra egy kattintással bárki szavazhat a verseny hivatalos oldalán (www.orszagboltja.hu) vagy az egyes indulók honlapján. A minőségi díjra viszont csak a Megbízható Bolt Programban résztvevő webáruház vásárlója szavazhat egy rövid kérdőív kitöltésével, ahol ítéletet mondhat a szolgáltatás általános színvonaláról, a rendelés menetéről vagy épp a kézbesítésről.

Idén már közel 450 webáruház regisztrált a versenyre, ahol 16 kategóriában mérettethetik meg magukat. Külön indulnak például a baba-mama, sport és könyv áruházak, de díjazzák a legjobb elektronikus szexshopot is. Idén a legtöbb nevezés a szépségápolás és egészség, az otthon, kert és barkács, illetve a számítástechnika kategóriákban érkezett. Az egyes alkategóriák mellett a fődíjat a minőség díjasok legjobbja kapja – 2011-ben az első Ország Boltja díjat a 220volt.hu műszaki webáruháznak ítélték a vásárlók. – A verseny rangját jelzi, hogy a mindegy 1000 magyar webáruház fele indult tavaly is és idén is, ami egészen egyedülálló iparági elismerés – mondja Palocsay Géza, az Ország Boltját szervező Árukereső.hu operatív vezetője, aki hozzátette – A kezdeményezéssel mindenki profitál, nem csak az egyes webáruházaknak, hanem az egész internetes közösségnek jó: növeli az e-kereskedelem általános elfogadottságát és erősíti a bizalmat a vevők körében és nem utolsó sorban megmutatja a döntéshozóknak az iparág teljesítményét.

Hirdetési csomagot kap a nyertes!
A Piac&Profit is támogatja az Ország Legjobb Boltját, ezért kiadónk 500 ezer forintos hirdetési csomagot ajánl fel a verseny győztesének.

Az Ország Boltja több, mint játék – kitűnő marketingeszköz a nyertesek számára. A díjakban megtestesülő vásárlói elismerés nagyobb vonzerő a potenciális kliensek számára, mint bármilyen más hirdetési eszköz. Ráadásul az indulás ingyenes. Mindez visszaköszön a versenyzők számában, eddig négyszáznál többen regisztráltak. – Örömmel tapasztaltuk, hogy a 2011-es díjazottak kampányaikban felhasználják az elismerést, ami visszahat az Ország Boltjára is, hiszen idén még le sem zárult a verseny, de már 16 százalékkal többen szavaztak a kedvenc webshopjukra. Ebben az évben október 8-án zárul a verseny, az eredményhirdetés pedig 10-én lesz az Ország Boltja Gálán. – jegyzi meg Palocsay Géza, aki befejezésül hozzátette – tavalyhoz hasonlóan, idén is kiteszünk magunkért a díjátadón, hiszen az Ország Boltja a felelős webáruházak elismerése, és mint ilyen az egész iparág, valamint a mögöttünk álló internetes közösség közös ünnepe.

Rá is fér az iparágra az ünneplés, hisz az általános recesszió közepette, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése mellett a webáruházak jól tartják magukat. Az Árukereső.hu és a  WebShop-Experts Kft. 305 webáruház megkérdezésével készített közös felmérése szerint a magyar e-kereskedelmi piac szereplői összességében növekvő árbevételről számoltak be. A tényleges forgalmi adatok ugyan nem nyilvánosak, de az átlagos tranzakció mértékéből erre is következtethetünk. A felmérés szerint 2011-ben 28600 forint, míg egy évvel korábban kétezer forinttal kevesebb volt az átlagos tranzakció. Mindennek fényében érthető, hogy miért is olyan népszerű a II. Ország Boltja verseny a magyar e-kereskedők körében: jó webáruháznak is elkél a cégér.