Ki kötelezett könyvvizsgálatra?

2013. május 14. kedd - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Sok cégnek május 31-ig kell letétbe helyeznie beszámolóját. Azzal, hogy ismertek lesznek a beszámolóval lezárt üzleti év adatai, lehetőségünk lesz rá, hogy megvizsgáljuk könyvvizsgálatra kötelezett–e társaságunk.

Kép: Pixabay

Bár a beszámoló elfogadására a számviteli törvény külön nem rögzít határidőt, előírja, hogy azt az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell letétbe helyezni. Ennek megfelelően azoknál a társaságoknál, ahol az üzleti év megegyezik a naptári évvel, vészesen közelít a május 31-i határidő – írja blogbejegyzésében Bodnár Andrea, a UCMS Group Hungary szakértője.

Azzal, hogy ismertek lesznek a beszámolóval lezárt üzleti év adatai, lehetőségünk lesz rá, hogy megvizsgáljuk könyvvizsgálatra kötelezett–e társaságunk. Mivel emelkedett a könyvvizsgálati kötelezettség értékhatára, ami azt jelenti, hogy amennyiben az alábbi két feltétel együttesen teljesül, mentesülünk a könyvvizsgálat alól:

  1. az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 200 millió forintot, és
  1. az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

A fentiek alapján tehát előállhat az a helyzet, hogy 2013-tól az értékhatár emelkedése miatt nem leszünk könyvvizsgálatra kötelezettek.

Szeretnénk felhívni azonban arra a figyelmet, hogy a könyvvizsgálati kötelezettséget nem kizárólag a számviteli törvény teheti kötelezővé. Abban az esetben ugyanis, ha a gazdasági társaság társasági szerződése előírja a könyvvizsgálati szolgáltatás igénybevételét, akkor a könyvvizsgáló megbízására szükség van.
Mindenképp indokolt tehát számításba venni, hogy 2013-tól szeretnénk-e könyvvizsgálatot a társaságunknál, mert hiába nem leszünk kötelezettek az értékhatárok miatt könyvvizsgálatra, ha a társaság társasági szerződése ezt előírja, nem mentesülhetünk a kötelezettség alól, kivéve, ha a társasági szerződés is módosításra kerül.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek