Ki és mire kaphat 0%-os hitelt?

2016. május 26. csütörtök - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az NHP után újabb sláger hiteltermék jelent meg a banki piacon, a 0%-os vállalkozói hitel, - ezúttal az EU támogatásával. A felhasználhatóság köre széles – új és használt eszközbeszerzéstől kezdve a nem kereskedelmi célú ingatlan beruházáson át, egészen a részleges készletfinanszírozásig. A feltételek igen kedvezőek: a futamidő akár 15 év is lehet, az elvárt önerő minimális. A hitel az Magyar Fejlesztési Bank szerződött banki partnerei által üzemeltetett MFB Pontokon érhető el.

Az EU támogatásnak köszönhetően 0%-os vállalkozói hitelt biztosító új hitelprogramban való részvételre alapvetően a mikro-, kis, vagy középvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok jogosultak. A támogatottak köre azonban szélesebb, a kedvezményes hitelt igénybe vehetik az egyéni vállalkozók, valamint a szövetkezetek is.

Jó hír, hogy más EU-s támogatásoktól eltérően a jogosultak köréből a közép-magyarországi székhelyű vállalkozások nincsenek kizárva, feltétel viszont, hogy a beruházási projekt NE a közép-magyarországi régióban valósuljon meg (tehát a megvalósuló beruházás régión kívülre essen).

nulla közepén egy ember

Kép:Pixabay

Milyen beruházásokhoz igényelhető a hitel?

Éven túli lejárattal, akár 15 éves futamidő mellett

  • tárgyi eszköz beszerzésére,
  • használt eszköz beszerzésre
  • immateriális javak beszerzésére,
  • építésre – átalakítás, bővítés, felújítás -, épület-kivitelezésre, illetve
  • ingatlan vásárlásra (itt fontos kiemelni, hogy továbbértékesítési célú ingatlanvásárlásra a lehetőség nem vonatkozik!)

A hitel nem csak a szoros értelemben vett beruházásra használható fel, hanem a beruházási projekt elindításra is. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy ha például építünk egy kereskedelmi raktárt, akkor a hitelből nem csak maga az építés, de részlegesen a készlet feltöltés is megfinanszírozható – készletbeszerzések összes elszámolható költsége nem haladhatja meg a kölcsön összegének 30%-át.

Ahhoz, hogy beruházási tervünket pénzügyileg is jól át tudjuk látni, érdemes pénzügyi tervet készítenünk, mely amellett, hogy nekünk segít, banki szinten is elvárásként fog megfogalmazódni a hitel mellé.

Az igénybe vehető hitelösszeg 1 millió forinttól 600 millió forintig terjed, minimális 10%-os elvárt önerő mellett. Ez alól kivételt képez a használt gépjármű beszerzés, amihez minimum 20% önerőt szükséges biztosítani.

Kiemelt célok között szerepelnek a turisztikai fejlesztési projektek, úgymint a szálláshely fejlesztés, vendéglátóhelyek infrastruktúrájának kialakítása, fejlesztése, és a vállalkozás gazdasági tevékenységét szolgáló gépjármű beruházás. Ez alól viszont kivételt képez a kizárólag szállítmányozással foglalkozó köre. Ha a szállítás csak egy köztes lépése a gazdasági folyamatnak (például egy asztalos műhely által elkészített bútorok házhozszállításához szükséges gépjármű beszerzése a cél), akkor nyert ügyünk van.

Részesedés vásárlásra, vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására ez a kedvezményes lehetőség nem használható. A még így is kedvezőnek számító 2,5%-is fix kamatozást biztosító növekedési hitel azonban ezekre is felhasználható, elkeseredésre semmi ok tehát.

Ahogy a piaci hitelek esetében, itt is fontos a potenciálisan gazdaságos beruházások kiválasztása. Minden tulajdonosnak és cégvezetőnek érdemes vállalkozása eredménytermelő képességéhez mérten reális hitelcélt megfogalmazni.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek