Növekvő optimizmus a cégeknél

2018. március 28. szerda - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

A legnagyobb cégek árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben megugrottak, átlagosan 3,2 százalékos árbevétel- és 2,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek idén – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adataiból. A kedvező pénzügyi kilátások elsősorban az exportpiacok várható élénkülésének köszönhetők, de belföldről és egyre nagyobb mértékű bevétel-növekedést várnak a cégek.

A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen optimista a pénzügyeit illetően, hiszen növekvő árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak a következő egy évben.„A szektor átlagosan 3,2 százalékos árbevétel-növekedéssel számol, ami jelentős előrelépés az előző negyedévi 2,5 százalékos várakozásokhoz képest, és jóval meghaladja az MNB idei évre prognosztizált 2,5 százalékos inflációs várakozásait is. Jelenleg a vállalatok 42 százaléka várja azt, hogy a következő 12 hónapban növekedni fognak bevételei, miközben a cégek többsége (57 százalék) stagnálásra számít” – mutatta be a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adatait Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

kh

A felmérés adatai szerint elsősorban az exportpiacok húzhatják felfelé az árbevételeket a következő egy évben: míg a belföldi piacokon a nagyvállalatok csupán 34 százaléka vár bevétel-növekedést, addig ez az arány a külföldi értékesítésben eléri a 43 százalékot. Ennek megfelelően a belföldi piacon várt 2,8 százalékos bevétel-növekedés mértéke elmarad az exportbevétel növekedésének mértékétől (3,4 százalék), de az elmúlt háromnegyedévben jellemző javuló trend jól láthatóan tovább folytatódik.

A hazai nagyvállalatok eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek. Többségük (65 százalék) ugyan továbbra is stagnáló nyereségszinttel kalkulál, de 22 százalékról 32 százalékra ugrott azon vállalatok aránya, amelyek adózás előtti nyereségük emelkedésére számítanak. Ezzel együtt az átlagos eredménynövekedés 2,2 százalék,ami közel 1 százalékponttal nagyobb az előző negyedévhez képest.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor