Kezdődik az ünnepi szezon

2016. november 24. csütörtök - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Elkezdődött az USA-ban az ünnepi szezon. Ma a piacok zárva tartanak a hálaadás miatt, míg holnap csak rövidített nyitva tartás lesz, a „black Friday”-nak köszönhetően. Ez a hétvége jó mérőszám lesz az amerikai háztartások fogyasztási hajlandóságának tekintetében. Az pedig fontos lesz a piacok további mozgásának szempontjából, hiszen az amerikai GDP jelentős részét a háztartások fogyasztása adja. Adatokat remélhetőleg hétfőn láthatunk a kártyatársaságoknak köszönhetően.

Karacsonyi_vacsora

Kép:Életforma archív

Mindeközben vigyázó szemeinket újra Olaszországra vetjük, ahol a Monte dei Paschi di Siena ma tartja a közgyűlését 9 óra 30 perctől. Nem csak az kérdéses, hogy a részvényesek megszavazzák e a szükséges tőkeemelést, hanem az is, hogy lesz e elég részvényes a közgyűlésen, akik a nagy arányú kihígulást, kötvény átkonvertálást megszavazzák. Ez hozhat izgalmakat az európai piacokon. A mai napon mind a BUX, mind a DAX index esetében oldalazásra számítunk.

USA

Ledolgozták a kezdeti kisebb mínuszokat a vezető amerikai indexek a tegnapi kereskedés során és tegnapi zárószintjeik körül fejezték be a kereskedést. Az S&P500 0,08%-ot, a DOW 0,31%-ot emelkedett, míg a Nasdaq 0,11%-ot csökkent. A mai napon Hálaadás miatt nem lesz kereskedés az USA-ban, illetve holnap is csak rövidített.

A tegnapi nap folyamán nyilvánosságra hozta a FED a november eleji (választások előtti) kamatmeghatározó ülésének jegyzőkönyvét. A tagok szerint a munkaerőpiac nagyon közel van a jegybank által meghatározott teljes foglalkoztatottsághoz, erős a belső fogyasztás és a háztartások vagyona is szépen gyarapodott, részben az amerikai részvénypiac jó teljesítményének köszönhetően. Több tag szerint ezen okok miatt „viszonylag hamar” sor kerülhet kamatemelésre, amit azóta szintén megerősítettek a nyilvánosság előtt. A piacok ezt már be is árazták a decemberi ülésre, így továbbra is az marad fókuszban, hogy 2017-ben tovább emel-e és ha igen, akkor milyen tempóban teszi ezt a FED.

Az előzetes adatnál is jobbnak bizonyult a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi indexe november hónapra. Az előzetes 91,6-os érték után 93,8 pontra emelkedett az index értéke, ami továbbra is pozitív jel az amerikai gazdaság szempontjából. Az aktuális felmérésben résztvevő háztartások egy részét már Trump megválasztása után kérdezték a gazdasági kilátásaikról, azonban érdemes lesz kiemelt figyelmet fordítani a decemberi adatra, ahol már mindenki az elnökválasztás után alkot véleményt.

Mind az előző havi adatnál, mind az elemzői konszenzusnál gyengébbre sikeredett az újlakás értékesítések száma a tengerentúlon október hónapra. Az elemzők évesített alapon 590 ezer új lakás értékesítésével számoltak a hónapban, azonban ez csupán 563 ezret tett ki.

Európa

Nyitás után elromlott a hangulat a nyugat-európai börzén, bár a kereskedés végére enyhült az eladói nyomás, de így is mínuszban zártak az indexek (FTSE100 -0,03%, DAX -0,48%, CAC40 -0,42%). Harmadik negyedéves végleges GDP adatok érkeztek Németországból. Nem született meglepetés, mert negyedéves alapon a 0,2%-os várakozásoknak megfelelő adatot publikáltak, a munkanaphatástól tisztított mutató pedig 1,7%-os növekedést mutat, összhangban a piaci konszenzussal.

A harmadik negyedévben 0,3%-ot esett vissza export Németországban, amely 0,1%-kal kedvezőbb a várakozásnál. Az import 0,2%-os bővülése szintén enyhén jobb a konszenzusnál. Ma tartja közgyűlését az olasz Monte dei Paschi bank, ahol többek között tőkeemelésről illetve rossz hitelek értékpapírosításáról fognak szavazni. Gyakorlatilag a világ legrégebbi pénzintézetének túléléséről szól a mai közgyűlés.

Olaj, arany

A WTI 48 dollár fölött járt ma, miután tegnap az iraki miniszterelnök arról beszélt, hogy Irak támogatja az olajkihozatal csökkentését és Irak ebben maga is részt vesz. Oroszország jelezte, hogy hajlandó befagyasztani a termelését. A fő kérdés Irán marad, aki várhatóan nem enged abból, hogy termelését 3-400 ezer hordóval, napi 4 millió hordóra emelje. A piac bizakodó, hogy november 30-án végleges megállapodás születik nyolc év után az OPEC tagállamok között. Az USA olajkészletei tegnap 1,25 millió hordóval, a várakozásoknak megfelelően csökkent.

Az arany áttörte lefelé az 1.200 dolláros szintet és 1.185 dollárig esett unciánként. A tegnap közzétett USA tartós javak eladási adata már negyedik hónapja emelkedik és Donald Trump is elfoglalta hivatalát. Ez a piac számára azt jelenti, hogy decemberben gyakorlatilag biztos a FED kamatemelés, ami az arany számára egy negatív hír. A tegnap dollárerősödés adta meg az utolsó lökést a nemesfémnek, ami így jelentős mértékben zuhant. A piac további lejtmenetre számít.

Devizák

A 20 és 30 napos mozgóátlagok illetve a 307,5-ös támasz megfogta a forint erősödését az euróval szemben, és a tegnapi kereskedésben határozott gyengülés indult. Egész nap egyenletesen emelkedett az árfolyam, és estére már megközelítette a 310,5-ös ellenállását. A szint áttörésével 315,8-ig nyílna tere az emelkedésnek. Az MNB tegnap a tervezett 450 milliárd forinttal szemben 400 milliárdot fogadott el a három hónapos irányadó eszköz tenderén. A dolog érdekessége, hogy az érdeklődés magas volt, összesen 696 milliárdnyi ajánlat érkezett.

Két napig tartott a korrekció a dollárban, a tegnapi kereskedésben már ismét erősödni tudott a tengerentúli fizetőeszköz az euróval szemben. Az árfolyam 1,0525-ig esett, így egy fontos támaszt ért el az árfolyam, amelynek törésével 2015 áprilisa óta nem látott szintre kerülne a devizapár.

Távol-Kelet

A japán jen tovább folytatta gyengülését a dollárral szemben, így az USDJPY árfolyamot már csaknem 113-as árfolyamon jegyzik. A gyenge japán jen pozitív az exportszektorra, ennek köszönhetően a tegnapi szünnapot követően 0,9%-os emelkedéssel tért vissza a Nikkei. A kínai részvénypiacokon enyhe csökkenés tapasztalható, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot csökkent.

A Moody’s szerint a japán vállalatok növekedése lefojtott lehet 2017-ben. Negatív előjeleket látnak az autóipar,acélipar és hajózás területén is. Kína bejelentette, hogy kereskedelmi kapcsolatainak elmélyítésén dolgozik a Dél- Kelet Ázsiai országokkal, miután Trump kihátrált a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) mögül, így az lényegében értelmét vesztette.

Határidős piacok

A mai napon pozitív tartományban van az amerikai és az európai piac is.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”