“Kezdhetnek magyarul tanulni”

2018. január 19. péntek - 14:29 / kfarkas
  •    

Az amerikai One Identity IT-biztonsági cég vásárolta fel a Balabit informatikai céget. A Luxemburgban bejegyzett, magyar tulajdonban álló cég tulajdonosai kiemelték: a cég magyarországi dolgozóit gyakorlatilag nem érinti az akvizíció, a cég termékei pedig komoly lehetőséget kapnak a piaci terjeszkedésre.

Miután a magyar tulajdonosi hátterű Balabit 2014-ben nyolc millió dolláros befektetést kapott és lendületes terjeszkedésbe kezdett a nemzetközi – többek között az amerikai – piacon, meglepetésként érte a szakmai köröket, hogy a Quest nevű cég IT biztonsággal foglalkozó leányvállalata, a ”One Identity” felvásárolta a Luxemburgban bejegyzett holding száz százalékos tulajdonrészét. Az üzlet részleteiről nem rendelkezünk információkkal, de némi támpontot adhat, hogy a 2016/17-es üzleti évben a Balabit árbevétele elérte a 20 millió eurót, (mintegy hatmilliárd forintot) a jelenleg is futó üzleti évben pedig várhatóan 30 százalékkal nő az árbevétel.

„Nem hirtelen jött ötlet volt, már korábban is terveztük, hogy a nemzetközi terjeszkedésünkhöz további tőkebevonást hajtunk végre, de a One Identity ajánlata komoly előnyöket kínált a Balabit dolgozói és termékei számára” – hangsúlyozta Györkő Zoltán, a Balabit kft. egyik alapítója és ügyvezető igazgatója. „Azt már korábban is láttuk, hogy a 2014-ben bevont 8 millió dollárois tőke, csak az alapok lefektetéséhez volt elég a tengerentúlon, a felvásárló piaci lehetőségeinek kihasználásával a magyar fejlesztők termékei nagyobb piaci részesedést szerezhetnek.

A Balabit vezetői: Györkő Zoltán (b), Scheidler Balázs (k) Wagner Endre (j)

A Balabit vezetői: Györkő Zoltán (b), Scheidler Balázs (k) Wagner Endre (j)

A Piac & Profit kérdésére az ügyvezető elmondta: várhatóan a magyarországi részlegben dolgozók munkáját egyáltalán nem fenyegeti a tulajdonosváltás. „Sőt, a One Identity várhatóan további fejlesztéseket hoz Magyarországra, így a nemzetközi cég legnagyobb fejlesztőközpontja jön így létre, ami várhatóan még további munkaerő felvételét jeleni majd. A One Identity hatszáz fős vállalat, a Balabit 250 munkavállalója komoly változásokat hoz majd. Viccnek hangzik, de nem feltétlenül az, hogy kezdhetnek ők is magyarul tanulni” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A korábbi tulajdonosok számára egyelőre nyitva marad a lehetőség, hogy a kivásárlás helyett résztulajdonossá váljanak, de döntést még nem hoztak ebben az ügyben. A végleges átmenetig mind a három korábbi tulajdonos az új vállalat keretei között marad.

Balabit: A hit sikert terem
A garázsvállalkozás minden jellemzőjével rendelkeznek: két fiatal kikerülve az egyetemről céget alapít, és tíz év alatt nemzetközileg ismert informatikai biztonsági szoftverfejlesztő vállalattá nőnek. Egyszerűnek látszó sikertörténet, mégis csak keveseknek sikerül.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor