“Kezdhetnek magyarul tanulni”

2018. január 19. péntek - 14:29 / kfarkas
  •    

Az amerikai One Identity IT-biztonsági cég vásárolta fel a Balabit informatikai céget. A Luxemburgban bejegyzett, magyar tulajdonban álló cég tulajdonosai kiemelték: a cég magyarországi dolgozóit gyakorlatilag nem érinti az akvizíció, a cég termékei pedig komoly lehetőséget kapnak a piaci terjeszkedésre.

Miután a magyar tulajdonosi hátterű Balabit 2014-ben nyolc millió dolláros befektetést kapott és lendületes terjeszkedésbe kezdett a nemzetközi – többek között az amerikai – piacon, meglepetésként érte a szakmai köröket, hogy a Quest nevű cég IT biztonsággal foglalkozó leányvállalata, a ”One Identity” felvásárolta a Luxemburgban bejegyzett holding száz százalékos tulajdonrészét. Az üzlet részleteiről nem rendelkezünk információkkal, de némi támpontot adhat, hogy a 2016/17-es üzleti évben a Balabit árbevétele elérte a 20 millió eurót, (mintegy hatmilliárd forintot) a jelenleg is futó üzleti évben pedig várhatóan 30 százalékkal nő az árbevétel.

„Nem hirtelen jött ötlet volt, már korábban is terveztük, hogy a nemzetközi terjeszkedésünkhöz további tőkebevonást hajtunk végre, de a One Identity ajánlata komoly előnyöket kínált a Balabit dolgozói és termékei számára” – hangsúlyozta Györkő Zoltán, a Balabit kft. egyik alapítója és ügyvezető igazgatója. „Azt már korábban is láttuk, hogy a 2014-ben bevont 8 millió dollárois tőke, csak az alapok lefektetéséhez volt elég a tengerentúlon, a felvásárló piaci lehetőségeinek kihasználásával a magyar fejlesztők termékei nagyobb piaci részesedést szerezhetnek.

A Balabit vezetői: Györkő Zoltán (b), Scheidler Balázs (k) Wagner Endre (j)

A Balabit vezetői: Györkő Zoltán (b), Scheidler Balázs (k) Wagner Endre (j)

A Piac & Profit kérdésére az ügyvezető elmondta: várhatóan a magyarországi részlegben dolgozók munkáját egyáltalán nem fenyegeti a tulajdonosváltás. „Sőt, a One Identity várhatóan további fejlesztéseket hoz Magyarországra, így a nemzetközi cég legnagyobb fejlesztőközpontja jön így létre, ami várhatóan még további munkaerő felvételét jeleni majd. A One Identity hatszáz fős vállalat, a Balabit 250 munkavállalója komoly változásokat hoz majd. Viccnek hangzik, de nem feltétlenül az, hogy kezdhetnek ők is magyarul tanulni” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A korábbi tulajdonosok számára egyelőre nyitva marad a lehetőség, hogy a kivásárlás helyett résztulajdonossá váljanak, de döntést még nem hoztak ebben az ügyben. A végleges átmenetig mind a három korábbi tulajdonos az új vállalat keretei között marad.

Balabit: A hit sikert terem
A garázsvállalkozás minden jellemzőjével rendelkeznek: két fiatal kikerülve az egyetemről céget alapít, és tíz év alatt nemzetközileg ismert informatikai biztonsági szoftverfejlesztő vállalattá nőnek. Egyszerűnek látszó sikertörténet, mégis csak keveseknek sikerül.