Kevesebb kisvállalkozást szeretne a kormány

2018. július 06. péntek - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Ajánlásokat tett közzé az Innovációs és Technológiai Minisztérium az építőipar számára, többek között az elaprózódott cégstruktúrát kérik számon.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára szerint a szektor problémáit minél előbb kezelni kell, mert 2017 és 2022 között több mint 20 ezer milliárd forintnyi infrastrukturális beruházás vár megvalósításra Magyarországon. Ebből 15 ezer milliárd forint értékű fejlesztést a kormány kezdeményez – tette hozzá. György László úgy vélte, hogy a szektor jelenlegi kapacitásait figyelembe véve a beruházások megvalósításához még körülbelül 4000 milliárd forint hiányzik. Az építőipar kapacitáshiányának kezelésére a szaktárca az innovatív megoldások alkalmazását szorgalmazza, ennek szellemében dolgozta ki javaslatait – mondta el az államtitkár.

Mennyire zavarhatjuk a szomszédot építkezéssel?
Várhatóan a jövőben kiszámíthatóbb lesz, hogy az építtetők mikor lépik át azt a határt, amivel már jogilag is zavarják a szomszédokat.

A minisztérium ajánlásai közül kiemelte, az építőiparra jellemző elaprózódott cégstruktúra megszüntetését. A kormány azt szeretné elérni – magyarázta -, hogy a 4, 6 vagy 8 munkavállalót foglalkoztató vállalkozások helyett 10, de inkább 20 dolgozót foglalkoztató cégek jöjjenek létre. Azzal érvelt, hogy csak nagyobb cégek tudnak félkész, kész elemek mozgatására alkalmas eszközökbe beruházni. Szólt arról is, hogy az építőipar kisebb szereplőinek meg kell tanulniuk a nagyoktól a beruházás menedzsmentet.

Fontosnak nevezte, hogy a kkv-k már a tervezésnél is modern eljárásokat és eszközöket használjanak. Ezáltal az államtitkár szerint mintegy 20 százalékkal csökkenthetők a munkaerőköltségek. Emlékeztetett a Varga Mihály pénzügyminiszter és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) között 2017-ben született megállapodásra, amelynek értelmében a kormány 2020-ig összesen 20 milliárd forinttal támogatja a magyar építőipari vállalatok termelékenységének, hatékonyságának növekedését.

György László hangoztatta, a kormány a magyar vállalkozásokat akarja helyzetbe hozni, ezért olyan megoldások alkalmazására ösztönzi a cégeket, amelyek növelik a termelékenységüket, felszámolják kapacitáskorlátaikat, és hozzájárulnak az ágazatban dolgozók bérének az emelkedéséhez.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.