Ketyeg az óra: kötelező a cégkapu regisztráció augusztus 30-ig

2017. július 20. csütörtök - 08:29 / piacesprofit.hu
  •    

Az eddig csak természetes személyek által egyéni döntés vagy szükségszerűség alapján igényelt ügyfélkapu mellett hamarosan a gyakorlatban is találkozhatunk a cégek számára kötelező elektronikus ügyfélkapu, vagy más néven cégkapu intézményével.

A cégtörvény 2017. január elsejétől hatályos módosítása értelmében a cégjegyzéknek valamennyi gazdálkodó szervezet esetében tartalmaznia kell a cég hivatalos elérhetőségét. Ennek nyilvántartása 2018. január elsejétől kötelező, de a már létező gazdálkodó szervezeteknek az elérhetőség bejelentését 2017. augusztus 30-ig kell teljesíteni.

Gazdálkodó szervezet ügyfél – törvény eltérő rendelkezése hiányában a nyilvántartásba vételét, ha a gazdálkodó szervezet működéséhez jogszabály által rendszeresített nyilvántartásba vétele nem kötelező, létrejöttét követő 8 napon belül – köteles bejelenteni az ügyintézési rendelkezésének nyilvántartásába az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségét, amely lehet biztonságos kézbesítési szolgáltatási cím, vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb típusú elektronikus elérhetőség – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

ember laptop előtt ül

Kép:Pexels

 

A regisztrációt az e-ügyintézési törvény alapján augusztus végéig kell elvégezni, a törvény azonban egy átmeneti felkészülési időszakot biztosít, így ez 2017. december 31-éig hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehető meg. Az illetékes hatóságok 2018. január 1-jétől jogosultak lesznek a törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés megindítására azon gazdálkodó szervek esetében, amelyek nem regisztráltak.

Regisztrálni a cegkapu.gov.hu oldalon lehet.

Az elektronikus ügyintézés szabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet 89.- 91. §-ai szabályozzák a cégkapu-regisztrációt. A 89. § (2) bekezdés értelmében a cégkapu-regisztrációt a gazdálkodó szervezet nevében a gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult természetes személy kezdeményezheti.

20 milliós bírságot kockáztatnak a figyelmetlen cégek
Az adóhivatal akár 20 millió forint büntetést is kiszabhat egyes vállalatokra, ha azok nem teljesítenek egy új előírást. Egy május végén hatályba lépett jogszabály ugyanis új bejelentési kötelezettségeket ír elő a Magyarországon működő multinacionális vállalatoknak a transzferárazással, pontosabban az országonkénti jelentéssel kapcsolatban.

Amennyiben a gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult természetes személynek még nincs ügyfélkapuja, gondoskodnia kell az ügyfélkapus bejelentkezéséről. A bejelentkezést végző cégképviseletre jogosult személy saját maga is lehet a cégkapu megbízott, de miután sikeresen regisztrált, mást is megbízhat ezzel a feladattal. Természetesen a cégkapu megbízott feladata a továbbiakban a cégkapura érkező e-mail-ek figyelése és az ezzel kapcsolatos ügyintézés.

Regisztrálni 2017. július 1-jétől lehet.

A megadott e-mail cím lesz az elektronikus kapcsolattartás címe, azaz a hivatalos okmányok erre a címre fognak érkezni, beleértve a cégbírósági értesítéseket, bírósági kereseti kérelmeket, stb. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a cégelszámolásról szóló törvény alapjána  cégjegyzék valamennyi cég esetében tartalmazza a cégnek az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény szerinti hivatalos elérhetőségét. Ezen előírás 2018. január 1-jétől kötelező, ekkortól a cégeknek már kötelezően közzé kell tenniük a cégjegyzékben céges ügyfélkapujuk címét.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor