Ketyeg a klímabomba

2018. november 20. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre jobban sürgeti az idő az emberiséget, hogy érdemben tegyen a klímaváltozás ellen. A tét nem kevés: alkalmazkodunk, vagy kipusztulunk. De vajon képesek leszünk változtatni? Megjelent a Piac & Profit novemberi száma, amelyben több más téma mellett erre kerestük a választ.

PP_2018-11-20_B1Mika János: egymilliárd klímamenekült?

Ha nem fékezzük civilizációnk üvegházgáz-kibocsátását, elérhetjük azt a pontot, ahol visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el az éghajlatváltozásban. Az, hogy egy adott üvegházgáz-koncentráció milyen mértékű felmelegedést generál, már ismert. Mika János éghajlatkutató szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a geomérnöki megoldásokra.

Kisebb, hatékonyabb állam kell

Válság idején nem megszorításokra, hanem a versenyszféra finanszírozására van szükség. Ha tudni szeretnénk, mennyire érintheti Magyarországot egy esetleges válság, az államháztartás egyensúlyára érdemes figyelni – mondta Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke arról is beszélt, milyen hiteleket érdemes felvenniük a vállalatoknak és a fogyasztóknak.

Csak precízen!

Laptoppal vezérelt traktor, műholdak, drónok. Sok fogalom a precíziós gazdálkodás kapcsán, amely alapján úgy tűnhet, mintha sci-fi-be illő forradalom zajlana a magyar földeken. Ellátogattunk egy precíziós gazdálkodást folytató gazdaságba, hogy élőben lássuk a mezőgazdaság 4.0-t. A Lipták-farmon azt tapasztaltuk, hogy a valóság bizony messze meghaladja a képzeletünket.

Fekete november

Hol van már az az időszak, amikor a karácsony december 24-én kezdődött, és a bevásárlást a bronz-, az ezüst- és az aranyvasárnap elintézhettük! A szezon most már november végén indul, és egyre nagyobb hangsúly van az online kereskedelmen. Ami azonban egyre inkább bekavar a szokásos szezonális termékek értékesítésébe, az a klímaváltozás.