Két nap maradt az áfavisszaigénylésre

2016. szeptember 29. csütörtök - 12:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Már csak két napja maradt a magyar cégeknek arra, hogy elkészítsék és benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS. A szeptember 30-ai jogvesztő határidőig 30 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2015-ös vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

megosztható az áfafizetés

Kép: Pixabay

Szeptember 30-ig van lehetősége a hazai adóalanyoknak az Európai Unió más tagállamaiban felszámított általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylésére – hívja fel a figyelmet a MAZARS nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat legújabb közleményében. A kérelmet elektronikus formában, ELEKAFA nyomtatványon lehet beterjeszteni az adóhatósághoz, országonként külön-külön dokumentumban. A szeptember 30-i határidő jogvesztő, vagyis ezt követően visszaigénylésre már nem lesz lehetőség.

A külföldi áfavisszatérítési kérelmet azok a belföldi adóalanyok nyújthatják be, akiknek beszerzéseire valamely uniós tagállamban 2015-ben az ottani általános forgalmi adót számították fel és jogosultak az áfa levonására.

A lehetőség nem csupán az uniós tagállamokra, hanem az EGT tagországaira, Svájcra, Liechtensteinre és már Norvégiára is vonatkozik. A Norvégiából történő visszaigénylések esetében nemcsak a 2015-ben, hanem a 2014-ben teljesített ügyletek tekintetében is be lehet nyújtani a visszatérítési kérelmet. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az EU-tagállamokkal szemben a norvég, svájci és liechtensteini visszatérítések iránti kérelmeket nem a magyar, hanem közvetlenül az érintett adóhatóságokhoz kell benyújtani.

Kevesen kérik vissza
A tavalyi tapasztalatok szerint még mindig ritkán igénylik vissza a más EU-országi tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját a magyar cégek, inkább bruttó költséget könyvelnek. A magyar cégeket leginkább az tartja vissza, hogy a visszaigénylés folyamatát drágának és bonyolultnak tartják, nincsenek tisztában azzal, hogy a belföldön letelepedett adóalany a magyar adóhatósághoz egyszerűen, elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen igényelheti vissza ezt az áfát.

Ha a benyújtott kérelem teljes naptári évre vonatkozik, úgy a visszaigényelt áfa legkisebb összege 50 euró. Lehetőség van nem teljes naptári évre vonatkozó kérelem benyújtására is, feltéve, hogy a visszatérítendő áfa összege eléri a 400 eurót.  Az érintett hatóságoknak a kérelem benyújtásától számított négy hónapon belül kell elfogadniuk vagy elutasítaniuk az adózó áfavisszatérítési igényét. Előfordul azonban, hogy az adóhatóságnak további információra van szüksége döntésének meghozatalához, így az elbírálás akár nyolc hónapig is elhúzódhat.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az adóhatóság csak a hiánytalanul kitöltött kérelmeket fogadja be. Gyakori hiba, hogy a kérelmező nem részletezi megfelelően a termékek és szolgáltatások beazonosítására szolgáló kódokat. Sokak számára az is megnehezíti a visszaigénylési eljárást, hogy a külföldi adóhatóság nem a kérelmező által választott nyelven folytatja le az eljárást és a hozzá kapcsolódó levelezést. Ha pedig az adóalany kicsúszik a határidőből – akár a fordítás időigényessége miatt – a kérelmet az adóhatóság elutasítja, ismételni pedig már nem lehet.

A következő országokból igényelhető vissza az áfa a 2015-ös beszerzések után:
Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek