Két hete van nyolcvanezer őstermelőnek

2016. március 07. hétfő - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Március 20-áig kell igényelniük az év elején bevezetett új, kártya alapú igazolványt azoknak az őstermelőknek, akiknek az igazolványa hatályos, de erre az adóévre még nem érvényesíttették. Más, fontos változások is jönnek az őstermelőknél.

a mezőgazdaság miatt van meleg

Kép: Pixabay

Rendszeresebb ellenőrzést kért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az őstermelőknél annak érdekében, hogy kiszűrjék az adócsalókat. Nyáron kapják meg az új, kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik 2013-ban igényelték a dokumentumot, amely tavaly év végéig volt érvényes. A köztes időszakban egy ideiglenes, igazolvánnyal tudják igazolni tevékenységüket. A hatályos igazolvánnyal rendelkezők jövőre kapják meg az új, kártya formátumú igazolványt, a jelenlegi érvényességét március 20-ig kell meghosszabbítaniuk a falugazdászoknál.

Eddig százezer őstermelő jelentkezett, és mintegy nyolcvanezret várnak még, hogy érvényesítse, illetve meghosszabbítsa az igazolványát. A torlódás elkerülésére az agrárkamara azt ajánlja a tagoknak, hogy egyeztessenek időpontot a falugazdászokkal. Süle Katalin emlékeztetett, az érvényesítéssel a NAK a hamis tevékenységet végző személyeket szeretné kiszűrni. Tapasztalataik szerint ugyanis az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők egy része egyáltalán nem foglalkozik termeléssel, a rendszer hiányosságait adócsalásra használták ki. Az új rendszer azonban egyszerűbb és hatékonyabb ellenőrizhetőséget tesz lehetővé.

Ezentúl az eladónak fel kell tüntetnie az őstermelői igazolványa számát az áruk mellett, amely alapján egy készülő mobilalkalmazás segítségével a vásárlók könnyen ellenőrizhetik majd, hogy ki, hol és mikor termelte az árult zöldséget és gyümölcsöt.

Így éri meg eladni a saját terményt
Őstermelőként vagy vállalkozóként éri meg jobban mezőgazdasági terményeket értékesíteni? A válasz nem teljesen egyértelmű, bár tény, hogy az előbbi kategória képviselőit kevesebb szigorú előírás érinti. Az őstermelőkre ezenkívül kedvezőbb adózási szabályok is vonatkoznak.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek