Két hét múlva kiderül, mennyi lesz a benzinár

2016. december 05. hétfő - 10:41 / piacesprofit.hu
  •    

Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény szerint ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára újra 50 dollár alá süllyedne, akkor az idén megemelt adómértékek az üzemanyagoknál visszaállnának a korábbi szintre.

irány tankolni

Kép: Pixabay

Az OPEC szerdán bejelentett megállapodása miatt a Brent ára jelenleg jóval 50 dollár fölött van, ám kétséges, hogy a NAV által számított negyedéves átlagár 50 dollár fölé kerülhet-e. December 22-n teszi közzé majd a NAV a weboldalán, mekkora átlagértéket számítottak ki – írta együttműködő partnerünk az Adó Online.

Mint azt korábban megírtuk, az Országgyűlés még a nyáron módosította az üzemanyagok jövedéki adójának szabályozását. A testület olyan módosítást szavazott meg, amelynek értelmében, ha a kőolaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár fölé kerül, akkor az adó mértéke a benzin esetében literenként 120 forint lesz, ha azonban legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, alacsonyabbnál viszont 120,35 forint.

A törvény kimondja: a január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire – tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó – Brent (Dated) napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik. Az így meghatározott átlagos árat az állami adó- és vámhatóság internetes honlapján a tárgynegyedévet megelőző hónap 15. napját követő 5. munkanapig közzéteszi.

Változik a jövedéki adó, több ezer cégnél ketyeg az óra
A jövedéki adót szabályozó törvény január elsejei változásával átalakul többek között az adóraktári és a biztosíték rendszer, az energiaadó beolvad a jövedéki adóba, a cash & carry típusú nagykereskedelmi üzleteknek pedig teljes mértékben át kell állniuk a bankkártyás vagy átutalásos fizetésre. A végrehajtási rendelet várhatóan október végén jelenik meg, így mindössze két hónapjuk marad a sok esetben akár kiadásokkal is járó átállásra a vállalatoknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek