Készüljünk a pénzszerzésre!

2015. szeptember 24. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Lassan már egy éve az uniós pályázatokra várakozva élnek a hazai vállalkozók, de előbb-utóbb tényleg elindul a pályázati dömping. Ha pályázatokról van szó, nem tekinthetünk el az önerő-finanszírozás problémájától. Akinek nincs elég saját forrása, fel kell készülnie a banki finanszírozás bevonására. Erre általánosan két banki termék tűnik igen alkalmasnak: a Széchenyi Kártya, illetve a 2,5 százalékos MNB NHP. Mindkét területen vannak újdonságok, amelyekről fontos tudni az érintetteknek.

Bár az új hitelek volumene növekvő fázisban van, a hitelállomány leépülést mutat az aktuális hitelezési jelentés szerint. A bankok között egyre inkább kiéleződik a verseny, ami a hitelezési feltételekben, a kamatok és felárak csökkenésében is megmutatkozik. A hitelkereslet azonban még mindig nem az elvárt szinten van, ami egyrészt adódhat abból is, hogy a pénzintézetek csak a kellően hitelképes vállalkozások számára nyújtanak hitelt, másrészt hogy a vállalkozások kivárják a népszerű uniós pályázatok kiírását.

Kép: FreeDigitalPhotos.net/1shots

Megy az NHP

A sikeres Növekedési Hitelprogram (NHP) a kivezetési szakaszba kerül lassan. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank új alelnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta, az első szakaszban 701 milliárd forintot, a második szakaszban mintegy 950 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok, azaz a 2 szakaszban együttesen hozzávetőleg 1650 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki. Ugyanakkor hangsúlyozta: “az NHP-ban a csapokat fokozatosan elzárjuk, a jelenlegi formájában a program megszűnik, és a növekedési hitelprogram kivezetése jövő év elején elkezdődik.” Rámutatott: a hazai bankoknak újra piaci alapokra kell helyezniük a vállalatok hitelezését.

Nagy valószínűséggel 2015 végén mégsem vezetik ki teljesen a Növekedési Hitelprogram kedvező hiteleit. Az NHP jövőre ugyan még felvehető – szakértőnk szerint  –, de már nem a jelenlegi feltételekkel. Az 500 milliárd forintos NHP+ kerete nem fog év végéig kimerülni, ezért a bankoknak az NHP+ felét, azaz 250 milliárd forintot sima NHP-s hitelként fognak biztosítani, így annak már nem nyitnak a jövőben újabb keretet.

Tények és tévhitek a Növekedési Hitelprogramról
A válság kitörése óta az NHP jelenti az első reális lehetőséget a kisvállalkozásoknak arra, hogy kitörhessenek a szűkös anyagi lehetőségeikből. Azonban még mindig, két évvel az indulás után sok kérdés és tévhit kering a programmal kapcsolatban. Szakértőnk írása segítségével megválaszolunk néhányat!

Duplájára emelkedett a Széchenyi Kártya felvehető hitelkerete

Kedvező lehet a közepes és nagyobb vállalkozások számára a Széchenyi Kártya Program hitelkeretének duplájára emelése. Az immár 50 millió forintnyi maximálisan felvehető hitelösszeg akár több tízmillárd forintnyi új folyószámlahitel megjelenését is eredményezheti.

A keretösszeg megduplázását június végén jelentette be a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A változást azért érezték szükségesnek, mert folyamatos növekedést mutatott a 25 millió forintnál nagyobb hiteligényű vállalkozások száma. A megemelt hitelösszeg legelőször az MKB Banknál válik elérhetővé. A bank közlése szerint 2015 első fél évében 1000-nél több hitelszerződés született a Széchenyi Kártya Program keretében. A hitel az átmeneti likviditási nehézségek áthidalására 25 millió forintig a legalább egy teljes lezárt üzleti évet felmutató vállalatok számára vehető fel, 25 millió forintnál nagyobb hitelösszeg felvételéhez azonban két lezárt üzleti év szükséges.

A nagy durranás: a visszatérítendő EU-s források

Fontos felkészülni rá, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban a gazdaságélénkítésre szánt pénz jelentős része, 710 milliárd forint visszatérítendő támogatás, azaz kedvezményes hitel lesz. Ezeket a hiteleket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) fogja kihelyezni közvetítő bankokon keresztül. A hitelek kondíciói még nem ismertek, de várhatóan igen kedvező kamatozásúak lesznek. Itt olvashat erről bővebben.

Gerzsó Márk
cegfinanszirozas.hu