Keresd az űrt: pénzt fogsz találni

2018. április 03. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egy vállalkozás életében a pozícionálás marketing stratégiája az egyik döntő eleme a tudatos és pontos üzleti stratégiának, akár kicsi akár nagy a cég. A pozícionálás amilyen egyszerű, ha megérted ugyanolyan könnyű is elrontani – ahogyan azt sokan teszik. De kezdjük az alapoktól. Mi az a pozícionálás?

A pozicionálás nem a termékkel végzett valamiféle művelet, hanem vevőjelölted koponyájának „megdolgozása”. Az a cél, hogy a termékedet „elhelyezd” – pozicionáld – a fejében.

Al Ries- Jack Trout

Ilyen egyszerű. Más szóval amikor a Coca -cola elültette a fejedben, hogy az üdítő egyenlő a Coca colával, akkor pozicionált. amikor a Túró Rudi elindította a „pöttyös az igazi” reklámját akkor is pozícionált. Lehet, hogy nem szereted a pöttyös rudit, de ő lett a kategória első számú terméke, azaz ő lett a túró rudi prototípusa. Ahogyan az Iphone az okostelefonok piacán stb.

Kép:sxc

Kép:sxc

Ha pozícionálsz két alapvető hibát tudsz elkövetni.

  1. Nem pozícionálsz, hanem brand-et építesz pl. A brandépítés fontos ha nagy vagy és hatalmas a tőkéd, de a pozícionálás fontosabb. Miért? Mert egy túlkommunikált társadalomban élünk, ahol folyamatosan több információ ér minket, mint amire szükségünk van. Ezért csak a legfontosabbakat engedjük be. A pozícionálás célja, hogy a vásárlód agya számára a te terméked a legfontosabbak közé tartozzon.
  2. A termékedet próbálod pozícionálni. A másik alap hiba, amikor a termékedet próbálod pozícionálni. Nem kell. És nem is tudod. A terméked nem attól lesz vonzó, hogy szépen becsomagolod, vagy minden szépet és jót elmondasz róla – még csak nem is azért mert tényleg jó. Attól lesz vonzó a terméked, amilyen érzetet kelt a vevőd koponyájában. Tehát ahelyett, hogy a termékedet próbálod vonzóvá tenni, fordíts meg a folyamatot, és próbálj meg egy olyan helyet keresni a vevőid fejében, ahol még van hely a termékednek.
A sikeres marketingkommunikációs stratégia 6 lépése

Hogyan találj helyet a termékednek a vevőid fejében?

Az első hely

Ha azt akarod, hogy a terméked / szolgáltatásod fix helyre kerüljön a következőket keresd.

Van e olyan hely ahol még az első lehetsz? – ha te gyártod az első beszélő drón robotot akkor egyszerű a dolgod, mert még senki sem birtokolja a beszélő drónok helyét, de ha poharakat gyártasz akkor erről már lecsúsztál.

Teremts kategóriát – Ha már nem tudsz kategória első lenni, akkor csinálj magadnak új kategóriát. A Tesla egy lett volna a luxus autómárkák közül, a Porsche, ferrari stb. között, ha benzines autókat gyártott volna. De helyette elektromos autókat gyártott és ő lett az első, aki ezt megfelelően is tudta kommunikálni, azaz pozícionálta magát, mint az elektromos autók kategória elsője. Ilyen egyszerű.

Keress űrt! – Franciául van egy kifejezés: Cherchez la Creneau! – azaz „Keresd az űrt”. Ha nem tudsz vagy akarsz új kategóriát keresni, akkor keresd meg a réseket a piacon. sokféle „űrt” találhatsz. Létezik például „magas-ár űr” vagy „alacsony ár- űr”. Lehetsz te az akinek a legdrágább a terméke vagy a legolcsóbb a terméke ( iphone kontra alcatel), lehetsz te az első akinek környezetbarát törhetetlen pohara van a pohár piacon, vagy lehetsz az aki elsőként csomagolja a margarint környezetbarát dobozba stb. A lényeg, hogy keress űrt, ami megkülönböztet.

Szerző:

Földi Miklós Dániel

Reklám- és gazdaságpszichológus, üzleti tréner,

foldimiklosdaniel.hu

Földi Miklós Dániel, reklámpszichológus, üzleti tréner, író
fmdTöbb mint tízéves üzleti és szakmai tapasztalattal rendelkezik a reklámértékesítés és vállalkozásfejlesztés területén. Kutatói területe a neuromarketing, neurotudományok, döntéshozatal, üzleti pszichológia és önismeret, befolyásolás a munkában. Saját média- és tréningcégét vezeti sikeresen. Ügyfelei elsősorban kis- és középvállalkozások.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek