Kenyérbutik: abszolút prémium

2014. november 15. szombat - 07:30 / Timár Gigi
  •    

Átfogó koncepció részeként készült el a budai a Brót Pékség. A lila-fehér villa Bagatelle vendéglátóhely alsó szintje egy kenyérillatú mesevilág.

Csák László (balról) és Wirtz Albrecht
Kép:PP/Kádár Lajos

Amikor 2010-ben a Villa Bagatelle aljában a Brót Pékséget megnyitották, Budapesten alig volt olyan pékműhely, ahol hagyományos módon, kovásszal készítették a kenyeret. Ezért a tulajdonosok, Wirtz Ágnes és Wirtz Albrecht egy saját sütődét is nyitott, ahol a német és a magyar tradíciókat ötvöző, magas minőségű, egészséges pékáru készül.
– Sokszor a „helyben, frissen sütöttként”kínált pékáru előre fagyasztott, adalékanyagokkal teli, miközben egyre nagyobb az igény a hagyományos, egészséges módon készült kenyerekre. Volt egy hatalmas szükséglet, nekünk pedig egy nagy álmunk – mondja Wirtz Albrecht.

Nem használnak adalékanyagot, vegyszert, színezéket, sem tartósítószert. Friss és tiszta hozzávalókkal dolgoznak, és időt szánnak az ízre és a minőségre: sütőpor helyett a kenyeret, ahogy régen is, 18–20 órán át kelesztik. A csúcstechnológiáról is lemondtak, kézzel formázzák szépre a bucikat.

A nyitást megelőzően a tulajdonosok a pékműhely vezetőjével, Csák László pék- és cukrászmesterrel közösen gyűjtötték össze a szükséges tudást Németországban, Ausztriában és Franciaországban. Az ötlettől a nyitásig két év telt el, mert vallják, hogy a minőség megteremtéséhez idő kell, sok tapasztalat, amit nem szabad a gyors pénzszerzés érdekében feláldozni. A pék- és cukrászmesterek kreativitásának is van hely: az új ötleteket rendszeres kóstolásokkal tesztelik. Azt vallják, hogy a jó alapanyagok mellett a jó csapaton múlik a siker, ezért együtt tűzik ki a célokat, amelyeket együtt szeretnének elérni.

A klasszikus és a laza
Sikeres péksztoriból több is van ám! A pék – csak így emlegetik a környékbeliek az alig egy éve nyitott Pékműhely tulajdonosát. A cégvezető a vevőkkel kialakított bensőséges kapcsolatra esküszik és mára ő tanít másokat, pedig nem ebben a szakmában kezdett. Itt találja vele készült interjúnkat.

A minőségből nem adnak alább, a lazaság zsigerből jön a Butter Brothersnél. Minden más, a berendezéstől az árakig, változhat. Itt olvashat róluk részletesebben.

A kínálat „high-end”, és a maguk módján megújított klasszikusok sem az árérzékeny réteget célozzák.
– Sok a törzsvendégünk, az ő visszajelzéseik alapján folyamatosan fejlesztünk. A saját műhely miatt rugalmasak tudunk lenni, akár napról napra fejlődni. Vevői igényekre reagálva született meg például a paleokollekciónk, ami számunkra is meglepő gyorsasággal vált nagyon sikeressé, így folyamatosan bővítjük. A keresletre válaszolnak a biotermékek is. A drágább alapanyagok ellenére van rájuk kereslet. Kevés helyen fektetnek ekkora hangsúlyt az ilyen típusú igényekre, mint nálunk.

„Reggelizős típusnak” vallja magát a tulajdonos, napjának meghatározó része ez az étkezés. Ezt az élvezetet szerette volna mások számára is elérhetővé tenni. Bejött. Ahogy több a vendég, a cég is nő – de csak addig, amíg a mennyiség nem megy a minőség rovására.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek