Kell nekünk euró?

2017. november 22. szerda - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Jól teljesít Magyarország, a gazdaság teljesítménye megfelel azoknak a kritériumoknak is, amelyek akár az euró gyors bevezetéséhez is szükségesek lennének. A magyar euróbevezetés esélyeiről, a webáruházak karácsonyi hajrájáról, és a felesleges állásinterjúkról is olvashat a Piac & Profit novemberi számában.

NévtelenA fantasztikus történetek kedvelői gyakran elmélkednek azon, hogy vajon milyen lesz az élet sok-sok év múlva. Nos, nem kell a fantázia birodalmába kirándulnunk, ha hatalmas változásra vágyunk, ugyanis a való világban is kapkodnunk kell a fejünket, ha minden átváltozást szeretnénk megfigyelni.

Jól teljesít Magyarország, a gazdaság teljesítménye megfelel azoknak a kritériumoknak is, amelyek akár az euró gyors bevezetéséhez is szükségesek lennének. A paksi bővítéshez felvett hitellel azonban még lehet gond. Magas István egyetemi tanárt kérdeztük az európai és a magyar gazdaság kilátásairól.

Már nem kell hetekig keresgélnünk az áruházakban, hogy rátaláljunk a megfelelő karácsonyi ajándékra, sokkal inkább a webáruházak versenyeznek a kegyeinkért. De nem is akarunk sokat várni semmire, teljesüljön a kívánságunk azonnal, érkezzen meg a rendelésünk másnap, de a legjobb ha egy-két órán belül.  S hogy mindez lehetetlen? Nem az. Dühöng a digitalizáció, csúcson az online kereskedelem,  még akkor is ha a fuvarozás, logisztika terén van helye a fejlődésnek.

A felgyorsult életünkben persze nagyobb a hibalehetőség is, így mindent szeretnénk rögzíteni, visszakereshetővé tenni. A jogszabályok azonban lassabban frissülnek, mint a technika. A céges gépjárműflottákban is egyre gyakrabban alkalmazott fedélzeti kamerák felvételeit például csak kevés esetben használhatjuk bizonyítékként, és a felvétel készítést is jogszabályok tömkelege szabályozza.

Mindeközben mi magunk is változunk. A hulladék szelektív gyűjtése, a környezetvédelem, a Föld megóvása már egyre természetesebb, alapvető igény, s a fenntarthatóság, az etikus megoldások nem csak a gyártás, feldolgozás, az üzlet  területén, de az emberek közti interakciók során is egyre inkább elvárt norma lesz.

S, hogy ehhez a különböző országok, iparágak, szakmák, csoportok hogyan tudnak alkalmazkazkodni, az az adott terület jövőjét is döntően befolyásolja.

Minderről olvashat a Piac & Profit novemberi számában.