Keletről keletre – terjeszkedik a szibériai diszkont-lánc

2019. február 01. péntek - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

Lipcse külvárosában szibériai konszern nyitotta meg első németországi diszkont élelmiszer-boltját. Sok továbbit is terveznek, de piaci elemzők nem adnak nekik nagy esélyt.

A szibériai Krasznojarszkban 2009-ben alapított Torgservis Oroszországban, Kínában és Romániában összesen 800 diszkont élelmiszer-boltot üzemeltet már, tavalyi forgalmuk 1,3 Mrd. eurót tett ki. Az üzletek viszonylag korlátozott kínálatának 70 százaléka élelmiszer és azt német viszonylatban igazán olcsón kínálják: egy kiló (B-osztályúként megjelölt) disznóhúst három, fél kiló fasírthúst egy euróért. Nem véletlenül célozzák meg Németország keleti részét, ahol a lakosság vásárlóereje viszonylag kisebb, mint a nyugati tartományokban.

manager-magazin.de

manager-magazin.de

Piaci elemzők vizsgálata szerint a lipcsei, Mere néven, egy Aldi-fiók helyén nyílt üzlet áruinak jelentős része Lengyelországból és Csehországból származik, ahol a beszerzési árak alacsonyabbak és vannak orosz termékek is. Minőségi gondokat a elemzők nem találtak, de meggondolandónak ítélték a másodosztályúként megjelölt húst, valamint az áruk összetételének hiányos megjelölését. Az orosz bolt egyébként nem hirdet: a cél a maximális takarékosság, az üzlet berendezésében is, hogy tarthassák az alacsony árakat.

Bődületes összeget tapsoltuk el a boltokban
18000 boltban közel 2300 milliárd forintot hagytak ott a magyarok 2018-ban a hazai kiskereskedelemben, ami 7 százalékkal haladja meg a 2017-es összesített éves forgalom mértékét. A mennyiségi eladás 1 százalékkal emelkedett. A gyártói márkák viszik el az értékbeli forgalom mintegy háromnegyedét, és a diszkont a legnépszerűbb bolttípus – derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.

Szakértők nem adnak nagy esélyt a kezdeményezésnek, bár a Torgservis vagy 100 németországi üzletben gondolkodik. Szakmai körökben emlékeztetnek, hogy korábban több nagy német élelmiszerbolt-hálózat próbálkozott diszkont-fiókokkal, de a kísérletek nem jártak eredménnyel.

(Forrás: Focus, Lebensmittelzeitung)