Kelendő az uniós hitelgarancia

2016. június 16. csütörtök - 11:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Februári indulása óta több mint 3 milliárd forintnyi hitelszerződéshez vettek igénybe COSME hitelgaranciát a hazai kkv-k. Az Európai Beruházási Alap által koordinált uniós garanciaprogramot egyéni vállalkozóktól a közepes vállalatokig egyaránt igénybe vehetik a cégek.

uniós pályázatok nyíltak meg

Kép: EU

Februári indulása óta több mint 300 szerződéshez vettek igénybe COSME hitelgaranciát a hazai vállalkozások, amely szerződések összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot. „Az Európai Beruházási Alap által koordinált uniós garanciaprogram 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a haza kkv-k számára, ügyletenként 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. A COSME garancia magasabb fedezeti kategóriát jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, ezért kedvezőbb feltételek mellett lehet igényelni finanszírozást. Ez leginkább azoknak a vállalkozásoknak jelenthet nagy segítséget, amelyek eddig banki szempontból kevésbé voltak vonzóak” – tájékoztatott Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Garancia nélkül csak az aprópénz a kicsiké
A 2015. évi közbeszerzések összege meghaladta az 1.900 milliárd forintot, több mint 14 ezer eljárás zárult le eredményesen a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint. Az eljárások 84 százalékában mikro-, kis- és középvállalkozások nyertek, de az összérték tekintetében részesedésük alig haladja meg az 50 százalékot.

„Azt látjuk, hogy a kkv-k számára területi elhelyezkedéstől és mérettől függetlenül nagy könnyebbséget jelent a COSME garanciaprogram bevonása, az igénybevevők között egyéni vállalkozóktól kezdve a közepes vállalatokig megtalálhatók már cégek. Az eddigi hitelszerződések alapján az átlagos hitelnagyság 10 millió forint, de van olyan cég is, amely már három különböző ügylethez is igénybe vette az uniós garanciát. Ezt meg is tehetik a vállalkozások, mivel akár több szerződéshez is alkalmazható a COSME garancia, miközben az nem terheli az ügyfél de minimis támogatási keretét” – hangsúlyozta ki a szakember.

Azok az ügyfelek, akik eddig a kevésbé “attraktív” kategóriába tartoztak a bankok számára és emiatt csak jelentősen szigorúbb feltételekkel és drágábban jutottak hitelhez, a garancia segítségével kedvezőbb feltételek mellett igényelhetnek finanszírozást üzletfejlesztésük megvalósítására. A garancia jelentős fedezetet jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, valamint a magasabb fedezeti kategória miatt az ügyfél hitelének árazása is kedvezőbb lehet, mint korábban. Fontos előny, hogy az igénybe vett COSME garancia nem terheli az ügyfél minimális támogatási keretét, illetve, hogy a feltételeknek megfelelő vállalkozás akár több szerződéséhez is igénybe veheti a COSME garanciát.

A COSME program
A COSME a 2014–2020 közötti időszakra tervezett, a vállalkozások versenyképességét és a kis- és középvállalkozásokat segítő uniós program, amelynek 2,3 milliárd eurós költségvetése tőkeáttételi hatása révén 25 milliárd eurót mozgósít majd. A következő területeken nyújt támogatást a kkv-knek: a kkv-k finanszírozáshoz jutása, a piacra jutás elősegítése és a vállalkozói kultúra előmozdítása. A COSME program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) sikerére épít, amely a 2007–2013 közötti időszakban, Európában több mint 16 milliárd euró hitel és 2,8 milliárd euró kockázati tőke biztosításához járult hozzá több mint 328 000 kis- és középvállalkozás számára.