Kedvezőnek látják a jövőt a vállalkozások

2019. május 13. hétfő - 10:07 / PP/MTI
  •    

A vállalkozások továbbra is nagyon kedvezőnek ítélik meg az üzleti klímát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint. A konjunktúramutató az adatfelvétel kezdete, 1998 óta most a legmagasabb.

A kamara szerint a 2017 októbere óta tartó javuló tendencia elsősorban annak köszönhető, hogy a jövőbeni üzleti helyzetre vonatkozó várakozások optimistábbá váltak az elmúlt fél év során. A bizonytalansági mutató értéke egy ponttal csökkent az októberi értékhez képest, jelenleg 36 ponton áll, ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése egyöntetűbbé vált a legutóbbi adatfelvételhez képest.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A kedvező üzleti klímát leginkább a döntően, vagy részben külföldi tulajdonban lévő, a döntően exportáló, illetve az 50 főnél nagyobb méretű cégek jelzik, ezen cégek üzleti várakozásai a legkedvezőbbek – mutatták ki a felmérésben.

Ágazatok szerint leginkább az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő cégek várakozásai váltak optimistábbakká 2018 októberéhez képest, ugyanakkor az ipari, az építőipari, valamint a kereskedelmi cégek továbbra is a szolgáltatóknál pozitívabban értékelik kilátásaikat.

A gépberuházások várható volumene 34 ponton, míg az építési beruházásoké mínusz 4 ponton

Stabil a befektetők bizalma a régióban
A régiós piac továbbra is vonzó a külföldi befektetők számára. 2018-ban a közép-kelet-európai M&A-piacon 46,9 milliárd euró cserélt gazdát, és összesen 701 megállapodást ütöttek nyélbe – áll a MAZARS jelentésében.

áll. Mindkét mutató esetében visszaesés történt októberhez viszonyítva, az építési beruházások várható volumene esetében 6, míg a gépberuházások esetében 2 ponttal csökkent a mutató az előző fél évi értékhez képest.

A megrendelések várható alakulásával kapcsolatban enyhén pesszimistábbakká váltak a vállalkozások: az előző fél évhez képest 2 ponttal csökkent a mutató értéke, így jelenleg 53 ponton áll – tájékoztatott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.