Kazánrendelet: türelmi időt kérnek

2015. szeptember 04. péntek - 09:24 / piacesprofit.hu
  •    

Fekete kazánpiacot hozhat létre és a balesetek elszaporodását is okozhatja a törvénnyel kikényszerített technológiaváltás, miszerint csak idén december 31-ig lehet nyílt égésterű kazánt vásárolni (vagy telepíteni, esetleg üzembe helyezni – még ez sem tisztázott). A szakma viszont két év türelmi időt kér - közölte a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap.

Még nem lépett hatályba az a rendeletmódosítás, ami szabályozza a hagyományos (kéményes és turbós) gázkészülékek használatbavételének tilalmát. Az EU irányelvei szerint 2015. szeptember 26. után már csak a kondenzációs, magasabb hatásfokkal rendelkező, modernebb és egyben jelentősen magasabb költséggel üzembe helyezhető készülékeket lehet használatba venni.

Ennek ellenére hazánkban és sok más EU tagállamban is más és más helyi rendelettel hoznak létre türelmi időt, hogy a forgalomban lévő kéményes gázkészülékeket még be lehessen üzemelni. Magyarország jelenleg azt tervezi, hogy csak idén december 31-ig lehet nyílt égésterű kazánt vásárolni (agy telepíteni, esetleg üzembe helyezni – ez még tisztázott.)

A nemzetgazdasági minisztérium szerint több mint 20 000 hagyományos készülék van még a kereskedők polcain vagy esetleg a háztartásokban, amik még nem kerültek beüzemelésre. Sok lakásban már a szükséges engedélyeket is megkapták a gázkészülék felszerelésére, de az új rendeletmódosítás megjelenéséig a készülékek használatbavételének határideje még mindig kérdéses. Az biztos, hogy a kereskedők kiárusításokkal fogják segíteni a hagyományos készülékek kifuttatását.

Az új EU-s rendelkezéseknek csak a kondenzációs kazánok vagy a legmodernebb, megújuló (pl. hőszivattyús) rendszerek felelnek meg, azok megvásárlása és felszerelése pedig sokkal drágább, mint egy sima kazáncsere. Arra senkinek sincs válasza, hogy mitévő lesz az a család, ahol elromlik a kazán, és nem lehet a régi helyére az új kazánt felszerelni, vagy nincs pénz egy 5-ször drágább rendszer telepítésére. Nem fognak fűteni? Elképzelhető, hogy lesz egy réteg, aki visszatér a vegyestüzelésű kazánokhoz, és szénnel vagy fával fog fűteni, aminek használata kevésbé komfortos, ráadásul környezetszennyezőbb és balesetveszélyesebb is.

Mit látunk az új energiacímkéken?
Szeptember 26-tól kell teljesíteni a gyártók, beszállítók és forgalmazók számára előírt, energiacímkék alkalmazását, a 812/2013/EU és 814/2013/EU bizottsági rendeletek alapján: a vízmelegítőket, a melegvíztároló tartályokat, fűtőberendezéseket, kombinált fűtőberendezéseket és szolár készülékeket kell ellátni energiacímkékkel, és kísérő termékismertetővel. Segítünk átlátni, mit is jelentenek az adatok.

A szakemberek attól is tartanak, hogy kialakulhat a nyílt égésterű kazánok fekete kereskedelme, azaz ellenőrizetlen forrásból, használt, régi vagy elavult technológiájú kazánokat szereltetnek fel szakszerűtlenül, ami a balesetek és a CO mérgezések megszaporodásához vezethet.

Az EU-s rendelet sem egyértelmű, mert félreértések fakadnak a kazánok forgalmazásáról szóló ErP direktíva értelmezésében az és/vagy kifejezésből, hiszen nem egyértelmű, hogy a rendelet mit tilt meg és mire ad lehetőséget. Így alakult ki az a helyzet, hogy szinte minden érintett állam más eljárást választ.

Ahol nagyon magas a kondenzációs kazánok aránya, ott türelmi idő nélkül, szeptember 26-ai hatállyal megszüntették a nem kondenzációs készülékek használatba vételét. Több európai országban már évek óta csak kondenzációs kazánt lehet telepíteni, így mondhatni, őket nem nagyon érdekelte ez a rendelet. Ezzel szemben számos hozzánk hasonló cipőben járó országban (Csehország, Lengyelország), ahol nagyon sok a hagyományos fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan, és emiatt a kereskedők raktárai tömve vannak kéményes kazánnal, úgy döntöttek, hogy amíg van készleten nem kondenzációs készülék, addig meg lehet venni, be lehet azokat üzemelni.

Az épületgépész szakma egységes álláspontja szerint közel két év türelmi időre van szükség, hogy az országban lévő készülékek, amiket már megvásároltak a cégek vagy magánszemélyek még használatba tudjanak kerülni. Ellenkező esetben több milliárdos veszteséget könyvelhetnek el a forgalmazók.

Forrás: Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap

Miért a környezetszennyezést ösztönözzük a termékdíjjal?
2015 januárjától környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni minden elektromos vezérlésű kazán után. A termékdíj független attól, hogy takarékos-e a készülék, milyen mértékben áll újrahasznosítható alkatrészekből, van-e Környezetbarát Termék minősítése. Mértéke 57 forint kilónként, ami 3-5 százalékkal teszi drágábbá a modern, energiatakarékos kazánokat. Eközben a kevésbé hatékony, természeti erőforrásokkal pazarlóbban bánó, környezetet jobban terhelő fűtőberendezések után nem kell fizetni.