Katásnak, evásnak „adómentes” a támogatás

2016. augusztus 16. kedd - 06:37 / piacesprofit.hu
  •    

Az adótörvények nyári módosításának köszönhetően a katás és evás vállalkozók esetében csökkenti az adóalapot a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított vissza nem térítendő támogatás.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvényt módosító 2016. évi LXVI. törvény (melyről itt írtunk részletesen) kedvező változásokat vezet be a katások és evások vonatkozásában – hívják fel a figyelmet a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. szakértői.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A katások esetében a módosító törvény hatálybalépése előtti szabályozás a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított vissza nem térítendő támogatások összegét nem vette ki az adóalapból, a kisadózó vállalkozás bevételének része volt, beleszámított a 6 millió forintos bevételi értékhatárba. Amennyiben a bevétel így meghaladta az említett 6 millió forintos értékhatárt, a támogatásban részesülő 40 százalékos mértékű adót fizetett az értékhatár feletti részre. A módosítás szerint a jövőben nem lesz része a kisadózó vállalkozás bevételének a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás.

Kedvező módosítás, hogy ezen előírás nemcsak a jövőre vonatkozóan alkalmazható, hanem a módosító törvény átmeneti rendelkezése alapján 2014-től visszamenőlegesen is érvényesíthető.

A Kiva is jobban megéri jövőre
Komoly könnyítéseket vezetnek be jövő január elsejétől a kisvállalkozások tételes adózásában és a kisvállalatok adójában. A módosítások hatására még többen vehetik majd igénybe ezeket az adónemeket.

A módosítás megoldja azt a régóta vitatott, eddig szabályozatlan kérdést, hogy amikor a katás áttér a Tao-törvény, illetve az Szja-tv. hatálya alá, akkor a Kata adóalanyisága időszakában kiállított bizonylat alapján már az áttérés után befolyt pénzösszeget melyik adónem alatt kell megadózni. A módosító törvény ezen pénzügyileg ugyan még nem rendezett bevételt is a kisadózó vállalkozás bevételének tekinti.

A módosítás az evásokról sem felejtkezik el. Az Eva alapját csökkenti az eddigi csökkentő tételeken túlmenően a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás összege. Ehhez kapcsolódó szabály, hogy a jogszabályi kötelezettség alapján tárgyévben visszafizetett támogatás összege az egyszerűsített vállalkozói adó alapját csökkenti, ha az a támogatás folyósításakor az egyszerűsített vállalkozói adó alapját képezte.

Az evásokra vonatkozó ezen előírás viszont csak 2017. január 1-jétől lép hatályba, tehát itt nincs visszamenőleges alkalmazási lehetőség.

A teljes törvényszöveget itt találja.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek