Kata, kiva, eva, tao: kinek melyik való?

2012. december 06. csütörtök - 09:17 / piacesprofit.hu
  •    

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára két új adónem jelenik meg jövőre, miközben megmarad az eva: a pénzforgalmi szemléletű kisvállalati adó (kiva), valamint a kisvállalkozások tételes adója (kata).

Az új adónemek, egyszerűségük miatt várhatóan népszerűek lesznek a vállalkozások körében – emelte ki Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM adómenedzsere friss blogbejegyzésében, utalva Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára által cége decemberi online konferenciáján elhangzott nyilatkozatára, amely szerint 2014-ben a két adónemet választó vállalkozások száma elérheti a félmilliót.

Kinek melyik új adó éri meg 2013-ban? Számoljon velünk! Az Adózunk témakör szolgáltatói ajánlatában található kalkulátorunk segít a választásban!

(A Piac&Profit összefoglalója a katáról innen érhető el, a kiváról szóló elemzésünk itt olvasható.)

A szakember felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy a határidők sürgetnek, hiszen a kiva hatálya alá december 1-től 20-áig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de a cégek január 15-éig meggondolhatják magukat, és visszavonhatják bejelentkezésüket. A kata hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni, a vállalkozás a bejelentkezés utáni hónap első napjától adóalanynak számít, az új cégek pedig azonnal bejelentkezhetnek.

Azoknak az eva szerint adózóknak, akik a váltást tervezik, érdemes döntésüket még az idén decemberben meghozniuk és a kata választására irányuló bejelentésüket az adóhatóság felé megtenni. A döntés decemberi meghozatala azért is javasolt, mivel a késlekedő adózók azzal fognak szembesülni,  hogy döntésük elhalasztásának eredményeként jövőre kétféle szabály szerint kell majd adókötelezettségeiket teljesíteniük.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek