Karácsonyi jutalom: olcsóbb januárban

2015. október 05. hétfő - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Nem mindegy, hogy melyik év szabályai szerint fizetjük a közterheket, és melyik év összkeretét fogyasztja az adott elem. Ezért kell foglalkozni a juttatások időzítésével, írja Fata László cafeteria szakértő, a Cafeteria Trend magazinban.

Kép: Pixabay

Sok munkáltató az előző hónap jogosultsága alapján a következő hónap elején adja a juttatásokat. A januárit február elején, a februárit március elején és a decemberit január elején. A személyi jövedelemadóról szóló törvény azonban (egy-két kivételtől eltekintve) úgy rendelkezik, hogy a juttatás kiadásának, utalásának, feltöltésének napjára vonatkozó szabályok szerint kell adóznunk.

Tehát a február elején adott juttatások adóját majd március 1-12. közt kell bevallani és megfizetni. Így a cég számára decemberi, de január elején adott juttatások bizony már a 2016-os szabályok szerint adóznak, és a 2016-os éves (200.000, 450.000 Ft) kereteket fogyasztják – írta Fata László cafeteria szakértő együttműködő partnerünk, a HR Portál által közölt cikkében.

Sokszor aztán úgy oldják fel ezt a helyzetet a munkáltatók, hogy a 2016. január eleji juttatásokat előrehozzák idén decemberre. Ezzel azért kell különösen vigyázni, hogy 2015-ben nehogy túllépjük az átütemezéssel az egyes juttatások havi, éves kereteit és az összkeretet. (az átütemezéssel dupla juttatás jelenhet meg decemberben, vagy éppen 13. juttatás az adott évben)

Erre az átütemezésre az idén várhatóan azért nem lesz nagy szükség, mert a jelenleg ismert szabályok alapján 2016-ban a 15 százalékos személyi jövedelemadó miatt alacsonyabb lesz a béren kívüli juttatások adóterhe is. Így a munkáltató jobban jár, ha 2016 januárjában adja át az esedékes elemeket, mintha 2015 decemberében tenné ezt a 16 százalékos szja mellett.

Változott az utazási költségtérítés – tisztázzuk az új szabályokat
2015. augusztus 1-től változott a munkába járás térítésének szabályozása, ezzel kapcsolatban azonban sok kérdés merült fel a munkáltatókban. Fata László cafeteriaszakértő segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek