Kapcsolatépítés okosan és elegánsan

2017. augusztus 30. szerda - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Ősszel felpezsdül az üzleti élet. A nyaralás után mindenki ráeszmél, hogy már csak pár hónapja van az éves üzleti céljai eléréséhez. Konferenciák, üzleti reggelik és üzleti kézfogók, társasági események mind-mind remek lehetőséget adnak arra, hogy új ismeretségeket kössünk, új üzleti partnerekre tegyünk szert, és így friss lendületet kapjon a vállalkozásunk.

Akár üzleti reggelire, üzleti kézfogóra vagy egyéb „networking”-eseményre vagyunk is hivatalosak, ahol deklarált cél a kapcsolatépítés, jó ha eszünkbe jut az üzleti élet egyik aranyszabályára: Először ismerem, aztán kedvelem, majd bízom benne, s végül üzletet kötünk. Amy Cuddy Jelenlét című könyvében ír egy hosszú (mintegy tizenöt éves) és több tucat nemzetre kiterjedő kutatásról. Kiderült, hogy éljünk bár a világ bármely pontján, valamennyien, ha új emberrel találkozunk, ösztönösen két kérdésre keressük a választ:

  • Bízhatok ebben az emberben?
  • Képes vagyok respektálni őt?

Könnyű belátni tehát, ha sikeresek szeretnénk lenni a kapcsolatépítésben, azt kell elérnünk, hogy beszélgetőtársunk – a szívében – mindkét kérdésre igennel feleljen.

Closeup of a business handshake in office

Kép: Fotolia

Mit tehetünk ennek érdekében?

Öltözzünk a sikerhez

Noha az alulöltözöttség korát éljük, különböző közelmúltbeli kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy rosszul tesszük, ha követjük ezt a trendet. Ha pénzről, megbízhatóságról, pozícióról, hozzáértésről van szó, bizony nemcsak hitelesebbnek tartjuk a formális öltözéket (kosztümöt, illetve öltönyt) viselőket, de nagyobb magabiztosságot éreznek ők maguk is, bátrabban tárgyalnak, sőt hajlamosabbak vezetői szemlélettel gondolkodva mindig a nagyobb képet is látni egy-egy probléma megoldása során. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a dress code-ot most más módon felrúgva, mindenhová formális öltözékbe menjünk, de ha van mozgásterünk, válasszuk ezt a megoldást.

Piac & Profit Klub – az Üzleti Kapcsolatok Klubja
Klubunk immár több éve szervez találkozókat, ahol megbízható, hiteles cégek vezetői mutathatják be egymásnak vállalkozásaikat. A résztvevők minden alkalommal legalább 25 potenciális üzleti partnert ismerhetnek meg és mutatkozhatnak be nekik saját tevékenységeikkel.

Érdeklődjünk, hogy érdekesek legyünk

Van egy udvarias gesztus, amit a legnagyobb üzletemberek tökélyre fejlesztettek: a figyelmes hallgatás képessége. A kutatások szerint azokat a beszélgetőtársakat kedveljük jobban, akik meghallgatnak bennünket, s nem azokat, akik lyukat beszélnek a hasunkba. Ez a képesség ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy jobban megismerjük partnerünket, illetve megfontoltnak és ezáltal megbízhatónak tűnjünk. A figyelmes hallgatás aktív tevékenység. Érdeklődjünk beszélgetőtársunk személye és üzleti céljai iránt, és nonverbális gesztusainkkal is fejezzünk ki osztatlan figyelmünket.

Legyen egy rövid történetünk

Unalmas cégbemutatás helyett legyen egy rövid történetünk az egyik érdekes munkánkról. Egyrészt jobban megérti beszélgetőtársunk, mivel is foglalkozik a vállalkozásunk, másrészt így módunk van megkülönböztetni magunkat úgy a versenytársainktól, hogy akár csak egy szóval utalnánk rájuk. S mivel valamennyien szeretjük a történeteket, jobban is emlékszünk rájuk, és természetesen jobban megjegyezzünk a történet mesélőjét is. Ráadásul az őszinte szenvedély, ami ilyenkor óhatatlanul érezhető a hangunkból, szimpatikussá tesz bennünket.

Az Instant Message 8 etikettszabálya
Az IM – a gyorsasága mellett – a legkötetlenebb írásbeli kommunikációs mód. Sajátos határterület, ahol röviden, írásban „társalgunk”, ezért óhatatlanul túlzott kötetlenségre is csábít.

Egy networking-esemény nem ér véget a távozással, hiszen azért mentünk oda, hogy az ott elkezdett beszélgetések folytatódjanak. Elegáns módja az ismételt kapcsolatfelvételnek és a rólunk kialakult pozitív kép megerősítésének, ha egy e-mailben nemcsak kifejezzük örömünket, hogy megismerkedtünk, hanem kapcsolódva egy témához, amit a beszélgetésben a partnerünk mondott, egy apró gesztust teszünk. Megküldjük egy cikk linkjét, ami érdekelheti, vagy felajánljuk, hogy bemutatjuk valakinek.

Erdős Zsuzsanna
üzleti etikett tanácsadó és coach
www.erdosetikett.hu

Ha tegeződünk, tegeződjünk jól!
A magyar nyelv varázslatosan gazdag. Lehetőségünk van arra, hogy belátásunk szerint önözzük, magázzuk vagy tegezzük egymást. Ugyanakkor egyre több vállalkozás esetében – különösen, ahol az Y generáció tagjai szép számmal képviseltetik magukat – tapasztalhatjuk azt, hogy a cég kultúrájának része a tegeződés. De számtalan csapdát rejt!

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek