KAP – Így jönnek az agrárpénzek 2014-től

2012. július 06. péntek - 08:37 / PP/MTI
  •    

Magyarország helyzete az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformfolyamatában az új költségvetés időszakban, 2014 és 2020 között lényegében nem változik a közvetlen támogatásokat tekintve. 

Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint az EU Közös Agrárpolitikájára fordítható forrásokat a tervek szerint a jövő évi, azaz a 2013-as nominálértéken fagyasztják be. A teljes KAP-költségvetés a következő uniós költségvetési időszakra 386,9 milliárd euró lesz. Ebből az agrárgazdasági tevékenység – azaz az I-es pillér – finanszírozására várhatóan 281,8 milliárd euró jut majd.

Czerván György, részletezve a közvetlen támogatások új rendszerét, közölte: a támogatások jövő évi szinten tervezett befagyasztása alapvetően mintegy 14-15 százalékos reálérték csökkenést jelent majd a KAP finanszírozásában a következő uniós költségvetési időszakban. Jelezte: a most regisztrált mintegy 180 ezer mezőgazdasági termelő túlnyomó többsége – számítások szerint több mint 99 százaléka – 2014 után is jogosult lesz a közvetlen támogatásokra.

 

Kevesebb búza lesz az idén
A Magyar Agrárkamara felmérése szerint ez idáig az őszi árpa termőterületének 70-80 %-án végeztek a betakarítási munkálatokkal, míg az őszi búza esetén a terület 20-30 százalékát aratták le. A tavalyinál 100-200 ezer tonnával kevesebb, 3,7-3,8 millió tonnás búzatermés várható. Az országos termésátlag megközelítheti 4 tonna/hektárt, de ez a termőhelytől függően nagyon széles határok között mozog. Az őszi búza aratása eddig a termőterület 20-30 %-án történt meg. A kenyérgabona esetében a betakarított terület nagysága több mint 100 ezer hektárral meghaladhatja a tavalyit, azonban a hozamok csökkenése miatt az idén 100-200 ezer tonnával kevesebb termés kerülhet a raktárakba.

Az államtitkár ugyanakkor utalt rá, hogy a jelenlegi rendszer megváltozik. A közvetlen támogatásoknak lesznek kötelező és a tagállamok által választható önkéntes elemei. Emellett lehetőség lesz a kisgazdaságok számára egy egyszerűsített támogatási rendszer alkalmazására is.

A kötelező elemek közé tartozik majd az alaptámogatás.

Ennek mértéke Magyarországon 140-180 euró lehet hektáronként. Az úgynevezett zöld komponenst – azaz a termelés zöldítését – szintén kötelező lesz alkalmazni, Magyarországon ez 80 euró lehet hektáronként. A kötelező emelek közé tartozik majd a fiatal gazdák segítése. Erre a közvetlen kifizetési keretösszeg legfeljebb 2 százaléka használható fel. A nemzeti tartalékba pedig az alaptámogatási felső határ maximum 3 százaléka kerülhet kötelező módon.

Az önkéntes elemek közé tartozik majd a termeléshez kötött támogatás, valamint a természeti hátrányokkal sújtott területek támogatása. Emellett számításba kell venni még a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét is. Ez utóbbiak támogatási mértéke 500-1.000 euró között lehet. Alkalmazni kívánják ugyanakkor a támogatások sávos csökkentését is bizonyos árbevételek elérése után. Így 300 ezer euró árbevétel felett 100 százalékkal csökkenne a támogatás mértéke.