Kamarai regisztráció: kötelező, de mire jó?

2014. február 13. csütörtök - 07:30 / kfarkas
  •    

Hamarosan elérkezik a kötelező kamarai hozzájárulás befizetésének a határideje. A 2012 óta kötelező regisztráció számos előnnyel jár a vállalkozások számára, ám ha elmulasztják befizetni a hozzájárulási díjat, az adóhatóság kopogtathat az ajtajukon.

Hamarosan lejár a díjfizetés határideje – Kép: SXC

Hamarosan csenget a kassza a kamaráknál, minden vállalkozásnak be kell fizetnie ugyanis a kamarai hozzájárulás éves díját. Az ötezer forintos költség ugyan nem komoly összeg, elmulasztása azonban komoly következményekkel járhat a cégek számára.

A regisztráció 2012 óta kötelező minden cég számára, az év közben alakuló egyéni és társas vállalkozásoknak a bejegyzésüket követő 5 napon belül kell a kamaráknál nyilvántartásba vetetniük magukat. A cégeknek és egyéni vállalkozóknak 5 munkanapon belül kötelességük jelenteni a kamarának, ha a nyilvántartásban szereplő valamelyik adatuk megváltozik, ugyanígy be kell számolniuk megszűnésükről is. A regisztrált vállalkozások azonban nem válnak automatikusan kamarai taggá.

A kötelező kamarai regisztráció szabályairól itt olvashat részletesen!

A kamarai tagság ugyanis továbbra is önkéntes jellegű. A különbség többek között abban nyilvánul meg, hogy a nyilvántartásba vett vállalkozás nem tagja az adott szervezetnek, annak működésében nem vesz részt. A regisztrált tag választhat, azonban nem választható: kamarai tisztségre csak kamarai tagot lehet jelölni, illetve megválasztani. „A vállalkozások – amelyektől visszajelzés érkezett, – kezdetben szkeptikusan álltak a kérdéshez, tapasztalatunk szerint azóta azonban egyre többen ismerik fel, hogy a kamara által nyújtott szolgáltatások hasznosak: egyre többen veszik igénybe őket” – közölte kérdésünkre a mintegy 170 ezer regisztrált vállalkozást nyilvántartó Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A 2014. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje: 2014. március 31.

A nyilvántartásba korábban bejelentkező, de a kamarai hozzájárulást megfizetni elmulasztott budapesti vállalkozások értesítést kaptak erről a kötelezettségről. A nyilvántartásba vételi kötelezettséget és a hozzájárulás megfizetését egyaránt elmulasztók tekintetében a március 31-én lejáró idei fizetési határidőt mindenképpen megvárják a kamarák, ezután születik döntés a továbbiakról. Ezek a vállalkozások várhatóan értesítést kapnak a mulasztásról, ennek eredménytelensége esetén lehet szó a NAV által történő behajtásról. „A jogszabály nem enged számunkra méltányosságból történő kedvezmények biztosítását, így sajnos részletfizetési lehetőséget sem tudunk biztosítani a kamarai hozzájárulás megfizetésére” – hangsúlyozta a BKIK. Ráadásul amelyik céggel szemben az adóhatóság eljárást indít, az a hitelfelvételtől kezdve az uniós pályázatokon való részvételig sok mindenből kizárja magát.

A regisztráció lévén a vállalkozások a kamarák nyújtotta számos szolgáltatáshoz nyernek hozzáférést, mint az üzleti partnerkeresés, és a pályázatfigyelés. Ezek a szolgáltatások országszerte egységesen elérhetők, koordinálásuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hatáskörébe tartozik.

Kinek nem kell fizetni?
A 2014. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyek 2014. január 1-én, illetve azt követően folyamatosan szünetelnek. Ha 2014. január 1-ét követően kezdi meg a tevékenység szüneteltetését, akkor a jogszabály értelmében az adott évre fizetési kötelezettsége van.
Nem kell bejelentkeznie a kamarába a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző szervezeteknek és az őstermelőknek – mondja Pósa Lívia könyvelő.

Az üzleti partnerkeresésre az Ü[email protected]álón portál ad lehetőséget a regisztrált vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak. Ez egy olyan elektronikus felület, ahol céginformációk, termékek és szolgáltatások részletes leírása, üzleti ajánlatok, üzleti hírek találhatók. A vállalkozások üzleti ajánlataikat, híreiket, saját maguk helyezhetik el a felületen, amely meghosszabbítás nélkül három hónapig marad elérhető. Ez a felület kitűnő lehetőséget nyújt a vállalkozások számára az interneten való megjelenéshez. Az itt megjelenő adatok bármikor frissíthetők, módosíthatók, az ajánlatok bővíthetők. Lehetőség van részletes keresésre, továbbá hírlevél szolgáltatásra is.

A Kamarai Pályázat- és Rendezvényfigyelő Rendszert minden rendezett kamarai regisztrációval bíró vállalkozás díjmentesen veheti igénybe. Ez a szolgáltatás elektronikus formában értesíti az ügyfeleket arról, ha új pályázat jelenik meg, vagy kamarai rendezvényt, képzést tartanak az ügyfél által megjelölt témakörökben. A rendszer három különböző területről: a Közbeszerzési Értesítő, az NFÜ, és több egyéb elektronikusan elérhető felületről gyűjti az adatokat, melyeket rendszerezett formában, az alapinformációkat megjelenítve tesz elérhetővé. Ugyanakkor a teljes dokumentum letöltésére is megvan a lehetőség. A felület átlátható, kezelése egyszerű, lehetőség van egyszeri keresésre, továbbá rendszeres értesítésre hírlevél formájában.

A területi kamarák ezen felül más szolgáltatásokkal is a cégek rendelkezésére állnak: Budapesten az egyik ilyen szolgáltatás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben történő tanácsadás. A BKIK Gazdaságpolitikai és Szolgáltató Irodája térítésmentesen nyújtja szolgáltatásait a regisztrált gazdálkodó szervezetek részére. Bárki fordulhat az iroda szakembereihez, aki rendelkezik kamarai regisztrációs számmal. A tanácsadás ingyenes, e-mailben, telefonon és személyesen is várják a vállalkozások megkereséseit.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek