Kamara: csúsztat az Uber

2016. május 13. péntek - 12:06 / PP/MTI
  •    

A BKIK szerint súlyosan csúsztat az Uber, amikor azt állítja, hogy sofőrjei rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Szerinte ugyanis az Uber tevékenysége taxiszolgáltatásnak minősül – erre pedig szigorú szabályok vonatkoznak.

uberes kocsi belülről

Kép:Instagram

Az Uber-sofőrök nem rendelkeznek a személyszállításhoz és annak speciális formájához, a taxiszolgáltatás nyújtásához szükséges hatósági engedélyekkel – mondta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Közlekedés, Szállítás, Szállítmányozás Osztályának elnöke. Dudás Zoltán szerint a kamara álláspontja az, hogy meg kell teremteni az egyenlő piaci verseny feltételeit, támogatni kell minden tevékenységi engedéllyel rendelkező, tisztességesen működő vállalkozást.

Az elnök súlyos csúsztatásnak nevezte az Uber részéről, hogy sofőrjeik rendelkeznének a taxiszolgáltatás végzéséhez, fuvarszervezéshez szükséges engedélyekkel, mert ez nem azonos a személyszállítói engedéllyel. Emlékeztetett arra, hogy az Uber által nyújtott szolgáltatás a hatóságok szerint egyértelműen taxiszolgáltatásnak minősül, és Magyarországon szigorú feltételek vonatkoznak a fuvarközvetítésre, személyszállításra. Budapesten a gépjárműveknek még az országosnál is szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük – mutatott rá.

A hatóság bünteti is az Uber-sofőröket.

Dudás Zoltán felhívta a figyelmet, hogy az az utas is szabálysértést követ el, aki engedéllyel nem rendelkező sofőr szolgáltatását veszi igénybe, tehát nem csak a szolgáltatás nyújtója sért törvényt. „Ha az Uber Magyarországon rendelkezne engedélyekkel, ezt könnyen ellenőrizni lehetne, egyebek mellett a Közlekedési Hatóság nyilvántartásában. Annak, aki Budapesten taxiszolgáltatást nyújt, még a Budapesti Közlekedési Központ minősítésével is rendelkeznie kell, a minősített fuvarszervező társaságok listája a BKK honlapján megtekinthető. Az Ubert pedig nem találni közöttük” – jelezte.

A cég szerint azonban betartják a jogszabályokat és több mint ezerkétszáz embernek adnak munkát – legálisan.

Verseny 2.0: az Uber-hatás
A közösségi gazdaság szexi és korszerű, ezért ma az a megközelítés dívik, hogy az ellene küzdőknek inkább haladniuk kellene a korral. A képlet azonban ennél bonyolultabb. A szabályokat egyelőre jó részben kikerülő, új platformon versenyző cégek színre lépésével egyesek szerint a kapitalizmus legvadabb időszaka tér vissza.