Kábellel köti össze Európát és az USA-t a Google

2018. július 19. csütörtök - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Saját transzatlanti kábelt fektetne le a Google, a vezeték már 2020-ra elkészülne. Ez lenne az első, nem közműszolgáltató kezében levő transzatlanti kábel.

A Google kedden jelentette be legújabb fejlesztési tervét, egy transzatlanti víz alatti kábelt – írja a Bitport. A vezetéket Nemzetközi Vöröskereszt alapítójáról és az első Nobel-békedíjasról, Jean Henri Dunant-ról nevezett el. A Google blogbejegyzése szerint a 2020-ra elkészülő Dunant az egyik legforgalmasabb internetes útvonalon támogatja majd a Google Cloud szolgáltatásait. A Virginia Beach és a francia atlanti part (a belga cloud régió) között húzódó kábel teljes egészében a Google projektje – ez lesz a társaság második ilyen beruházása, egyben pedig a legelső olyan transzatlati kábel, amely nem egy távközlési szolgáltatókat is magában foglaló konzorcium tulajdonában van.

Brüsszel odavágott a Google-nak, nem aprópénzt fizethet az amerikai óriás
Az EU a trösztellenes előírások megsértése miatt 4.34 mrd. eurós bírságra ítélte a Google-t, mert az Android rendszerét úgy engedte át a mobilgyártóknak, (Samsung, Huawei, HTC) hogy azok Google kereső-rendszerét és az amerikai óriáskonszern Chome-szoftverét telepítve adták el a telefonokat, így megsértve a szabad versenyt.

A vállalat közlése alapján a tenger alatti kábelek esetében a létező kapacitások megvásárlása, a hasonló igényű partnerekkel való közös fejlesztés, illetve a privát beruházás jön szóba. A Google az utóbbi területen már megvalósított olyan, sokkal kisebb távolságokat áthidaló projekteket, amelyek nyomán most belevág a saját transzatlanti kapcsolat kiépítésbe; ettől magasabb teljesítményt és alacsonyabb késleltetést, kapacitásnövekedést, illetve a kábel tervezett élettartamában garantált sávszélességet vár, ami az előző két megoldáshoz képest az ügyfelek jobb kiszolgálását teszi lehetővé.

A Google ebben az évben egyébként már egy nagy csomó infrastrukturális fejlesztésről vagy fejlesztési tervről számolt be. Legutóbb májusban írtunk róla, hogy a vállalat Svájcban, Zürichben építi fel a Google Cloud Platform huszadik nagy adatközpontját, amely a hatodik európai régió lesz a cég felhős infrastruktúrájában. Ezek közé tartozik egy idén üzembe álló finn létesítmény, jövőre pedig a svájci mellett az oszakai és a hongkongi régió is megkezdheti működését.

2019-ben három további tenger alatti kábelt is átadnak: a Los Angeles és Chile közötti privát kapcsolatot (Curie), illetve a konzorciális együttműködésben kiépített amerikai-dán-ír (Havfrue) és Hongkong-Guam (HK-G) rendszereket. Ezzel a Google saját közlése olyan hálózattal rendelkezik majd, amelyhez már tizenhárom tenger alatti kábel tartozik, és a globális internetes forgalom negyedét szolgálja ki, és megbízhatóbb, gyorsabb, biztonságosabb szolgáltatásokat ígér a publikus internet nem determinisztikus teljesítményéhez vagy más cloud hálózatokhoz képest.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.