Júliustól az ételautomatákban is figyel a NAV

2018. március 22. csütörtök - 09:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az italautomatát üzemeltető vállalkozásoknak még több mint három hónapjuk van az úgynevezett automata-felügyeleti egység beszereltetésére. A szerkezettel az adóhivatal követni tudja a forgalmi adatokat, de egyben az üzemeltetőt is értesíti a bevételekről és a készletről.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai szerint a gépek tulajdonosainak jelentős része nem fizet adót az automaták forgalma után, ezért szükséges az automata-felügyeleti egység, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni az étel- és ital-automaták forgalmát, mint a pénztárgépekét.

Adózás 2018: idén is van mire figyelni
Hiába csökkent a szociális és az egészségügyi hozzájárulás mértéke, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt még nőnek is a vállalkozók adóterhei – vélekedett lapunknak Zara László.

A kormány az érintett vállalkozásoknak 120 ezer forintot biztosított az automata felügyeleti egység beszerzéséhez.  A július 1-jei határidővel és az időpontfoglalási rendszerrel is segíti az ital-automatát üzemeltető vállalkozásokat, hiszen így még minden érintettnek bőven van ideje az automata felügyeleti egység beszerelésére, időpontot a Magyar Postán lehet kérni.

Az adóhivatal eddig mintegy 700 vállalkozásnak összességében 23.600 üzembehelyezési kódot adott ki. Tegnapig már kétezer ötszáz automatába be is szerelték a felügyeleti egységet, amely nemcsak a hivatalnak szolgáltat naprakész adatokat, hanem a vállalkozónak is. Az automata üzemeltetője az új, online rendszernek köszönhetőn azonnal értesül például arról is, ha egy termékből már csak néhány darab van az automatában.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor