Jövőre olcsóbb lehet a csirke és a tej

2015. október 07. szerda - 06:09 / piacesprofit.hu
  •    

Amennyiben a sertéshús áfa csökkentése célravezetőnek bizonyul, továbbá az államháztartás állapota megengedi, 2016 derekán elgondolkodnak a tejtermékek és a csirke hús áfájának csökkentésén is, mondta a szaktárca államtitkára az ATV-ben.

Bajban vannak a tejtermelők, nem éri meg a tehéntartás: tavaly 115 forint volt a tej literenkénti felvásárlási ára, most 70-75 forint. Ennek egyik oka az orosz embargó, a másik a kínai kereslet csökkenése, azonban mindez kevéssé hatja meg az ágazatban dolgozókat. A tejtermelők kiszolgáltatottságát tovább növeli, hogy a tejfeldolgozás nem az ő kezükben van – ez egy alapvető szerkezeti probléma. A kormány négymilliárd forinttal segíti a tejtermelőket, mondta az ATV Start című műsorában Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

Czerván arról is beszélt, hogy gondolkodnak a tejtermékek – és a csirkehús – áfájának csökkentésén is. Az államtitkár kijelentette: Amennyiben a sertéshús áfa csökkentése célravezetőnek bizonyul, továbbá az államháztartás állapota megengedi, 2016 derekán elgondolkodnak a tejtermékek és a csirke hús áfájának csökkentésén is.

 

A termelők már évek óta ezt kérik

A Baromfi Termék Tanács és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács már évek óta kéri a kormánytól a baromfi- és a tejtermékek áfájának csökkentését. A magas áfateher ugyanis rontja a magyar termelők és feldolgozók versenyképességét, de az ágazatban az orosz embargó miatt is komoly veszteségek keletkeztek.

A magas áfakulcs egyébként a feketegazdaságot ösztönzi: hat-hétezer milliárd forintnyi eltitkolt jövedelem lehet a magyar gazdaságban, ezen belül az áfacsalások mértéke az ezermilliárd forintot is elérheti Vámosi-Nagy Szabolcs szerint. Az Ernst&Young adószakértője szerint az áfát, úgy ahogy van, meg kellene szüntetni.

A kedvezményes áfakulcs ösztönözné a minőségi lakásépítést
Az új lakásokat terhelő 27%-os áfa mértékének 5%-ra csökkentése egyértelműen és határozottan kilendítené az új lakások építésének piacát a jelenlegi mélypontról, és mindezt úgy, hogy az építési tevékenységre fehérítő hatást gyakorolna, további költségvetési forrást, bürokrácia- növekedést nem igényelne, és költségvetési egyenlege is pozitív lenne szakmai vélemények szerint.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek