Jövőre még nagyobb lesz Matolcsy csodafegyvere

2013. december 06. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A lízingtermékekre is kiterjed jövő év januárjától a jegybank Növekedési Hitelprogramja, valamint emelkedik a maximálisan felvehető hitelek felső határa is, háromról tíz milliárd forintra.

Emelkedik a hitelösszegek felső határa – Kép: SXC

A Magyar Nemzeti Bank a növekedési hitelprogram (NHP) finomhangolása, valamint egyes finanszírozási lehetőségek bővítése mellett döntött a program kapcsán beérkezett vállalkozói és hitelintézeti szakértői véleményeket figyelembe véve, a módosítások 2014. január elsején lépnek hatályba. A módosítások között szerepel az ügyfelenként maximálisan felvehető hitelösszeg megemelése: az NHP első és második szakaszára összevontan fennálló forintügyletekre – új hitelek nyújtása és forinthitel-kiváltások – és devizahitelek kiváltására külön-külön a jelenleg érvényes 3-3 milliárd forintos felső korlát 10-10 milliárd forintra emelkedik. Továbbá bővül a hitelnyújtó szervezetek és az engedélyezett termékek köre is, a lízinggel. A jegybank azzal kapcsolatban is állásfoglalást készít, hogy a bankok a hitelfelvevők köréből eddig kizárt őstermelőknek is hitelezhessenek. (Mint korábban megírtuk, pontosan ezt szorgalmazta a Nemzeti Agrárkamara és a MAGOSZ is.)

A program továbbra is a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelhez jutását kívánja elősegíteni, a résztvevők körének meghatározásánál a kkv-törvény fogalmai az irányadóak. Az NHP-ban részt vevő vállalatok körét illetően sem ágazatok, sem egyéb kritériumok tekintetében nem határoznak meg sem kizáró, sem megengedő feltételeket, leszámítva a visszaélések elkerülése érdekében tett korlátozásokat.

A maximálisan felvehető hitelösszeg megemelésével azok a kkv-k sem szorulnak ki az NHP második szakaszából, amelyek az első szakaszban forinthitel-kiváltás miatt a limit megemelésének hiányában már nem tudnák beruházási terveiket refinanszíroztatni a második szakaszban. A jegybank szeptember végi adatai alapján a teljes kkv-hitelállomány csaknem 25 százalékát teszik ki a 3 milliárd forintnál nagyobb összegű kölcsönök, amelyek döntő hányada beruházási hitel. A hitelösszeg megemelése a középvállalatok beruházásainak finanszírozásában játszhat szerepet, ami nagymértékben hozzájárulhat a hazai foglalkoztatás és export bővítéséhez.

A Növekedési Hitelprogram igénybevételéhez szükséges tudnivalókat itt találja!

Inkább piaci lehetőség kéne, de azért a hitelt is várják a cégek
Inkább a nagyobb cégeknek volt jó lehetőség a Növekedési Hitelprogram első szakasza a K&H kkv bizalmi index eredményei szerint. A válaszadók többsége szerint a beruházások növekedése inkább a piaci lehetőségektől függ, ennek ellenére a kkv szektor egyértelműen várja a program folytatását.

A lízingügyletekkel tovább bővül az eszközalapú finanszírozás lehetősége. A lízingcégek bevonásával a tájékoztatás szerint az MNB azon a korábbi korlátozáson enyhít, hogy a II. pillérben csak hitelintézetek által nyújtott lízing váltható ki. A pénzügyi vállalkozások által korábban nyújtott lízingek nagy arányban deviza alapúak, így ennek megengedésével számos kkv szabadulhat meg árfolyamkitettségétől. Jóllehet a lízingcégek által nyújtott lízing kiváltására eddig is jelentős igény mutatkozott a vállalkozások részéről, ezt a korlátozást a lízingcégek védelme tette szükségessé. Ennek hiányában ugyanis a program első szakaszában tömegével váltak volna meg tőlük az ügyfeleik, miközben lízingcégek a programban eddig nem vehettek részt, ezáltal működésük ellehetetlenült volna.

Az MNB jelezte: a feltételek kialakításakor tekintettel volt azok pénzügyi közvetítőrendszerre gyakorolt hatásaira és a versenysemlegességi szempontokra is, a döntés előtt egyeztetett a Magyar Lízingszövetséggel, és további konzultációt kíván folytatni a részletszabályok kialakítása során. A jegybank a következő napokban még egyeztet a hitelintézetek szakértőivel, és számít a garanciaszervezetek fokozottabb szerepvállalására, hogy a kisebb, kockázatosabb vállalkozások is megerősödhessenek, növekedhessenek.

Tippeink, hogy ne bukja el hitelkérelmét!

Több cég remél pályázati pénzt
Csekély mértékben ugyan, de javult az európai uniós pályázati lehetőségek megítélése a hazai kkv-k körében. A bizakodó hangulat mögött az áll, hogy nőtt azon kkv-k aránya, amelyek reálisnak tartják uniós forrás elnyerését, és ezzel együtt több cég talál olyan pályázati kiírást, ami komolyan érdekelheti a vállalkozást.

A jegybank 2013 áprilisában hirdette meg a növekedési hitelprogramot. A három pillérből álló program első két pillérének célja a kis- és középvállalkozások forint alapú hitelhez jutásának elősegítése, és ezáltal a pénzügyi stabilitás megerősítése volt. A monetáris tanács 2013. szeptember 11-én a program folytatásáról döntött. Az NHP második szakasza során a teljes 2000 milliárd forintos keretösszeg, illetve abból az első 500 milliárd forintos részlet 90 százaléka csak új hitelek nyújtására, míg 10 százaléka a meglévő hitelek kiváltására fordítható.

„Hasznosnak tartjuk a Növekedési Hitelprogram kiterjesztését a lízing finanszírozások igénybevételére, mivel ezzel a vállalkozások szélesebb köre vehet részt a programban. A lízing termékek bevonása bővíti azon, főleg magas gépbeszerzési hányaddal rendelkező beruházások körét, melyek részesülhetnek a kedvezményes finanszírozás lehetőségéből.  Az így kiterjesztett NHP ezáltal nem csak a korábban vártnál nagyobb volumenű beruházásokat eredményezhet, hanem a hagyományosan lízinggel finanszírozott vállalkozások eredményességét, ezáltal hitelképességét is javíthatja” – nyilatkozta Hodina Péter, a K&H Bank Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

„A K&H hasznosnak tartja a kezdeményezést, mivel a lízing finanszírozások igénybevételével a vállalkozások szélesebb köre éri el az NHP nyújtotta előnyöket. A lízing termékek bevonása a programba azért jelentős, mert a kedvező kamatozású hitelkonstrukció által nyújtotta előnyök immáron kiterjednek a kis- és középvállalatok azon széles körére is, akiket finanszírozóik döntő többségben csak lízing konstrukció keretein belül juttatnak forráshoz.  Mindez azon túl, hogy nagymértékben javítja ezen vállalkozások jövedelemtermelő képességét, növekvő beruházási kedvet és magasabb arányú megvalósított beruházást eredményez” – tájékoztatott Hodina Péter.

Bele kell szokni a hitelfelvételbe
Még mindig tartanak a legkisebb vállalatok a hitelfelvételtől, de egyre többen ismerik fel – köszönhetően a többféle támogatott konstrukciónak -, hogy nem elérhetetlen, és hasznos lehetőség a banki források bevonása – derült ki egy friss kutatásból. Aki egyszer belekezd, nagyobb eséllyel vág bele újra.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor