Jövőre kedvezőbb szabályok vonatkoznak az albérleti  támogatásra

2017. június 14. szerda - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az Országgyűlés  elfogadta azt az adótörvény csomagot, mely a hatályba lépését követően jövő év elejétől érinti az adómentes albérlet térítés szabályait. Jövőre várhatóan még többen, még nagyobb értékben kaphatják ezt a juttatást a munkáltatójuktól.

A mobilitás célú  lakhatási támogatást a munkaviszony létrejöttét kövező 5 éven keresztül adhatja a munkáltatató változó mértékben a munkavállalói számára.
Ugyanazon  munkáltató által a foglalkoztatás első 24 hónapjában adómentesen havonta a minimálbér 40 százalékáig terjedhet idén a juttatás értéke. 2018. január 1-től maximálisan a minimálbér 60 százaléka  lehet majd. A 2018-ra várható 138.000 forintos minimálbér estén ez havi maximum  82.800 forintos adómentes juttatást jelenthet majd.

A foglalkoztatás második 24 hónapjában már kevesebbet adhat a munkáltató. A havi érték idén a minimálbér 25 százalékáig  terjedhet lehet, jövőre azonban 40 százalék lehet. Ezt követően még 12 hónapig  20 százalékos támogatás lenne adható adómentesen 2018-ban a 2017-es 15  százalékos maximum helyett – foglatja össze a változásokat Fata László cafeteria szakértő.

A támogatás adómentességének feltétele, hogy a munkavállaló legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesítsen a munkáltatóval. Míg 2017-ben  kizárólag a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott személyek  kaphatnak ilyen adómentes támogatást, addig 2018-ban,  az elfogadott módosítás hatályba lépését követően már a határozott idejű heti legalább 36 órában foglalkoztatott munkavállalók is részesülhetnek ebből a  juttatásból.

Emellett lényeges  szempont még, hogy a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye  legalább 60 km-re legyen egymástól, vagy a  munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési  eszközzel történő oda- és visszautazás  ideje a 3 órát meghaladja.
Az adómentességhez  az új szabályok szerint szükséges lesz jövőre, hogy a munkaviszony létrejöttét  megelőző 12 hónapban és a támogatás folyósításának idején a munkavállaló ne  rendelkezzen lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot  meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a  munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés  helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t,  vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel  történő oda – és visszautazás  ideje nem éri el a 3 órát.

Míg 2017-ben minden közelben lakástulajdonnal rendelkező munkavállalót ki kell zárnunk a támogatásból, addig 2018-ban  az új szabályok szerint a közelben lévő lakás kisebb mértékű tulajdonjoga nem  jelenthet akadályt a mobilitás célú lakhatási támogatás megvalósításánál.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor