Jövő héttől az Instagramon is vásárolhatunk

2016. november 02. szerda - 18:30 / Timár Gigi
  •    

Tetszik a táska, amit Kim Kardashian friss Instagram képén a kezében tart? Pár kattintás, és máris az öné lehet, amit a képen lát, jön ugyanis az azonnali vásárlás gomb az Instagramra, igaz, még csak tesztüzemben.

Terjed Európában a mobil eszközök használata: tíz európai fogyasztóból ugyanis átlag több mint négyen keresik a legelőnyösebb árakat mobillal, és hasonló arányban tájékozódnak termékekről.  Mobillal kutatják fel a fogyasztók a piacon elérhető kínálatot termékekből és szolgáltatásokból, kikeresik a számukra legelőnyösebb megoldást, az elérhető kuponokat vagy éppen árengedményeket. Azonkívül Földünk akármelyik pontjáról egyre több terméket és szolgáltatást vásárolnak, a világon bárhol működő üzletből vagy cégtől.

Ennek ellenére a GlobalWebIndex felmérése szerint kevesen vannak azok, akik direkt módon egy közösségi média alkalmazásból szeretnének vásárolni. Annak ellenére, hogy e kutatás szerint mindössze a válaszadók 14%-a nyilatkozott úgy,hogy szeretne vásárlás gombot az Instagramra, a cég mégis úgy látja, megérné a dolog: a cégek a közösségi oldalra feltöltött képeikhez a jövő héttől vásárlás gombot is rendelhetnek, így az appon belül maradva vásárolhatnak majd a felhasználók.

Egyelőre tesztüzemben működik a dolog, húsz amerikai márka – köztük a Levis, a Kate Spade divatmárka és a Warby Parker szemüveggyártó (ami egyébként B-Corp, itt írtunk róla részletesen). A cég várakozásai szerint a vásárlóknak tetszik majd az újítás, hiszen a legtöbben a kutatások szerint „inspirációs céllal” lépnek be az Instagramra, a kutatások pedig megerősítik, hogy ha nekik tetsző terméket találnak, arra gyakran rákeresnek aztán az interneten. Most ezt a köztes lépést hagyhatják majd ki a felhasználók.

Warby Parker from Instagram for Business on Vimeo.

A Twitter esetében nem jött be a hasonló megoldás – írja a Wired.com, ezért meg is szüntették a vásárlás lehetőségét, az Instagram ennek ellenére bizakodó. Úgy vélik, hogy  az app „boldog-közösségi-fotós” közegében jól működik majd az azonnali vásárlás, mivel itt leginkább azzal foglalkoznak az emberek, hogy új dolgokat fedezzenek fel – amibe aztán jó eséllyel beleszeretnek és azonnal meg akarják venni.

Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen pénzügyi modellt fog követni a cég, ha élesben, több régióban is bevezeti az appon belüli vásárlást. Vishal Shah a cég üzleti és reklámtermékeiért felelős menedzsere szerint nem is az a lényeg, hogy ez mekkora bevételt hoz majd, hanem az, hogy a termékekhez kapcsolt címkéknek köszönhetően még pontosabb adatokat gyűjthetnek arról, hogy a felhasználókat mi és hogyan érdekli, így pedig még pontosabban célzott reklámokkal találhatják meg őket.

A második ugrás

Ez rövid időn belül a második nagy bejelentés az Instagram háza tájáról. A cég nemrég jelentette be, hogy egy, a Facebookéhoz hasonló algoritmust vezet be, amely rendszerezi a posztokat. Vagyis az eddigiekkel ellentétben nem egyszerűen időrendben és nem mind jelennek meg a felhasználóknak a követett oldalak posztjai. A vállalat arra hivatkozik, hogy a felhasználók átlagosan hírfolyamaik tartalmának mintegy 70 százalékáról maradnak le, ezért a jövőben a szolgáltatás igyekszik majd a maradék 30 százalékba azokat a tartalmakat besűríteni, amelyeket legnagyobb valószínűséggel talál majd érdekesnek az adott személy. A cég példájával élve, ha a felhasználó kedvenc előadója este megoszt egy videót legutóbbi koncertjéről, az reggel az Instagram hírfolyamának élén jelenik majd meg, attól függetlenül, hány más poszt jött létre az éjszaka folyamán. Persze jól hangzik, hogy a hatékonyság a cél – ahogy az Instagram alapítója hangsúlyozta, de valószínüleg van némi üzlet is a dologban.Az eMarketer szerint az Instagram bevételei 2015-ben 600 millió dollárt tettek ki, és 2016-ban várhatóan 149 százalékos lesz a növekedés. A felhasználók számának növekedése ezt nem fedezi, sokkal inkább az, ha egyéb bevételeket teremtenek, hasonlóan a Facebookhoz. Vagyis fizetésre kényszerítik a megjelenő cégeket, ha tényleg el akarják érni a követőiket.

Érdemes erre fordítani, mert 400 millió aktív felhasználó szeretné megmutatni magát az oldal segítségével, ráadásul a felhasználók elkötelezettségét tekintve ez a legerősebb közösségi média platform mind közül. Hogy hogyan jelenjünk meg hatékonyan, ahhoz itt találja tanácsainkat.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek