Jövedéki eljárás: új kódok júliustól!

2014. július 02. szerda - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

A nemzeti jövedéki szabályozás szerinti eljárások során az Európai Unióban is használt mindenkor hatályos kombinált nómenklatúra (KN) kódokat kell alkalmazni Magyarországon július elsejétől - közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

Kép:PP archív

A jövedéki szabályozás az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében 2014. július 1-től a rögzített időállapotú vámtarifaszám mellett bevezette az ún. „mindenkor hatályos Kombinált Nómenklatúra” szerint megállapított áruazonosító számokat (másnéven KN-kódokat).

A módosítás lényege, hogy a jövedéki alanyoknak az időállapot szerint rögzített vámtarifaszámokat 2014. július 1-jétől kizárólag a jövedéki termék megnevezése és az adómérték meghatározása során kell kötelezően figyelembe venni.Az adóhivatal közleménye szerint ezzel egyszerűsödik az adminisztráció. A nemzeti jövedéki szabályozás szerinti eljárások közé tartozik az engedélyezés, az okmánykiállítás, a nyilvántartás-vezetés és a kötelező érvényű vámtarifa-besorolás.

Az MTI kérdésére a NAV közölte: az eddig használt, 2004-es időállapot szerint rögzített vámtarifaszámokat kivezetik a gyakorlatból, mivel azok elavultak, többek között az új jövedéki termékek megjelenése miatt. Hozzátették: a hivatal a nyomtatványok kitöltése során a KN-kódok alkalmazását szorgalmazza.

Ennek megfelelően a jövedéki eljárásban a KN-kódokra történő átállással kapcsolatosan a jövedéki tevékenység engedélyezése iránti kérelem-, illetve nyilvántartásba vételi kérelem nyomtatványokon, valamint a kapcsolódó kitöltési útmutatókon a KN-kódok átvezetése megtörtént, és a Nemzeti- Adó és Vámhivatal internetes honlapján a módosított nyomtatványok elérhetőek az alábbi linkeken.

Jövedéki tevékenység engedélyezése iránti kérelem:

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/jovedeki_nyomtatvanyok/jovedeki_tevekenyseg_engedelyezes_kerelem_2014.html

Bejelentés vámhatósági nyilvántartásba vételhez:

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/jovedeki_nyomtatvanyok/vamhatosagi_nyilvantartasba_vetel.html

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek