Jött jó hír, és rossz is

2016. február 19. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Kínában növekedtek a gépjármű értékesítések, igaz az ÁFA csökkentés hatására, miközben az amerikai olajkészletek 80 éve nem látott csúcsra 504 millió hordóra növekedtek. Az egyik önmagában bika, míg a másik önmagában medve hír.

beindult az üzlet

Kép: Pixabay

Persze a színfalak mögé nézve azt láthatjuk, hogy az előbbi esetében sokat segíthetett a kisebb gépjárművekre bevezetett ÁFA csökkentés meg a közeledő újév, míg a második esetben a több mint egy éve fennálló túlkínálat az elsődleges ok. Így mind a két hír veszít az erejéből. Azon túlmenően, hogy technikailag egy korrekciónak kell jönnie a német piacon, az is mintegy 0,2 százalékkal húzza lefelé az indexet, hogy a Daimler ellen jogi eljárást kezdeményeztek az USA-ban. A DAX indexben a mai napon amúgy is csökkenést várunk, itthon pedig akár még emelkedhetünk is a nap végére.

USA

Véget ért az emelkedő széria a tengerentúlon, az indexek eséssel zárták a kereskedést (Dow Jones 0,25%, Nasdaq 1,02%, S&P500 -0,46%). James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy egyelőre nem reális a további kamatemelés lehetősége.

John Williams San Francisco-i Fed elnök szerint ugyan a negatív kamat jelenleg elég távolinak tűnik, de ha a gazdasági helyzet romlik, akkor elképzelhető a kamatcsökkentés, és a negatív kamatráta is szóba kerülhet. Williams egyelőre nem aggódik az amerikai gazdaság állapota miatt, nincsenek recesszióra utaló jelek. A múlt heti friss segélykérelmek száma 262 ezer volt, ami pozitív meglepetést jelentett a várt 275 ezer főhöz képest. Ma inflációs adat érkezik a tengerentúlról.

A Wal-Mart profitwarninggal lepte meg a befektetőket tegnap. A negyedik negyedévben a bevételek 1,4%-kal 129,7 milliárd dollárra estek a várt 130,96 milliárd helyett. Az egy részvényre jutó eredmény esetében a cég által korábban megadott 1,4-1,55 dolláros sáv helyett 1,49 dollárt értek el. A folyó negyedévben az eladások a korábban várt 3-4%-os növekedés helyett szinten maradhatnak. A teljes éves egy részvényre jutó profit 4,0-4,3 dollár között alakulhat, a piac 4,17 dollárral számolt. Az osztalékot 2%-kal megemelték 2 dollárra, ami 3%-os osztalékhozamnak felel meg a tegnapi záróár alapján.

Az Apple negyedik negyedéves globális részesedése a bázisidőszaki 20,4%-ról 17,7%-ra esett, míg a Huawei 5,7%-ról 8,0%-ra emelkedett. A Qualcomm új licensz megállapodást kötött a Lenovo-val. A Lenovo jutalékot fizet a Qualcomm 3G és 4G technológiával rendelkező mobiltelefonok kínai értékesítései után. A pénzügyi részletek nem ismertek.

Európa

Vegyes eredményeket láthattunk az európai indexektől. A FTSE 100 index 1,0%-ot esett, a CAC 40 index 0,2%-ot, a DAX index pedig 0,9%-ot emelkedett. Továbbra sincs megegyezés az EU csúcson a brit kérdésekben. Ráadásul David Cameron jelezte, hogy a jelenlegi megállapodás tervezet fogadtatása nem túl kedvező Nagy-Britanniában, ezzel érzékeltetve, hogy akár még tovább feszítenék a húrt. Erre jó példa, hogy a visegrádi országok az úgynevezett vészfék mechanizmust maximum 3+1+1 évre szavaznák meg, míg Cameron 7+3+3 évben gondolkozik. A német termelői árak januárban a várt 2,0% helyett 2,4%-kal estek év/év alapon az energia árak miatt.

Olaj, arany

A WTI 30,56 dollár volt ma reggel, ami lényegesen alatta van az elmúlt napok értékének. Az USA nyersolaj készlete 504 millió hordóra nőtt, ami 1930 óta a legmagasabb érték. A múlt heti adatok is némi növekedést mutattak, ami azt jelenti, hogy az olajkereslet továbbra sem elegendő, hogy a nagy mennyiségű kínálatot felszívja. A szaúdi-orosz megállapodás ellenére a piac aggódik, hogy Irán nem mutat majd hajlandóságot a termelés visszafogására, ami azt jelentheti, hogy csak 2017-ra áll helyre az egyensúly a piacon.

Az arany 1.225 dolláron állt ma reggel. A piac bízik benne, hogy az év elejétől induló emelkedés folytatódik. Erre utaló kedvező jel, hogy a pénzügyi arany eszközökbe (ETP) áramló pénz növekedett az elmúlt hetekben és az S&P500-as indexszel való korreláció erősen negatív lett. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi befektetők menekülő eszközként néznek az aranyra és egyre nagyobb mértékben veszik a részvények és a kötvények helyett.

Devizák

A forint tegnap sem találta meg az irányt az euróval szemben, folytatódott az oldalazás. Az árfolyam tegnap 308,8-310,9 forint között mozgott, vagyis továbbra is többhavi csúcspont közelében sávozik a forint. A dollárnak sikerült mérsékelten tovább erősödnie tegnap az euróval szemben. Az árfolyam 1,11-ig erősödött tovább, de a ma reggeli kereskedés ismét mérsékelt dollárgyengüléssel indult. Az EUR/USD csökkenésének van még tere, a következő jelentős támasz az 1,1-1,105 közötti zónában található. Tegnap az EKB publikálta január kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, ez segítette a további dollárerősödést.

Távol-Kelet

Elfogyott a lendület a hét végére. A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot csökkent. Bár alapvetően lazító pályán mozog a kínai jegybank, most mégis a bankok egy részét érintő szigorításról döntöttek. A pénzügyi rendszer stabilitása érdekében a hitelvolument túl gyorsan növekvő bankok számára emelték a kötelező tartalékráta nagyságát. Korábban a jegybank már több lépésben csökkentette a tartalékrátát a bankrendszer számára.

A kínai jegybank mostantól napi szinten fog nyíltpiaci műveleteket végrehajtani. Korábban ilyen tranzakciókra csak kedden és csütörtökön került sor. A lépés célja a beavatkozások hatékonyságának növelése. A kisméretű gépkocsik vásárlására adott kínai adókedvezmény megtette hatását. a gépjármű értékesítések 7,7%-kal növekedtek a tavalyi év azonos időszakához képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”