Jönnek az új vámszabályok

2016. április 22. péntek - 11:09 / piacesprofit.hu
  •    

Alig két hét múlva a vállalkozásoknak már az új uniós vámjogszabályokat kell alkalmazniuk a vámkezelések során. Az új környezet jelentős változásokat hoz mind a hatálya alá eső vállalatok, mind az érintett hatóságok számára. Amennyiben a vállalkozások nem készülnek fel az új vámjogszabályi környezetben való működésre, fennakadás keletkezhet az értékesítési láncaikban, egy esetleges hatósági vizsgálat során pedig akár jelentős bírságot is kockáztatnak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Magyarországon az elmúlt évtizedben nem tapasztalt mértékű változásra kell felkészülniük az Európai Unió vámterületére terméket be- és onnan kiléptető, valamint az EU vámterületén vámkezelést végző vállalatoknak. 2016. május 1-jén életbe lép ugyanis az új Uniós Vámkódex, valamint annak uniós és nemzeti végrehajtási szabályai.

„Az új uniós vámszabályozás célja, hogy megfeleljen az elmúlt két évtizedben a nemzetközi kereskedelemben tapasztalt változások támasztotta követelményeknek valamint, hogy összehangolja a tagállamok vámhatóságainak fellépését Európa-szerte. Az Uniós Vámkódex feladata, hogy növelje a gazdálkodók versenyképességét, kihasználva a digitális technológiában rejlő lehetőségeket” – mondta Vargha Zoltán, az EY Adó Üzletág vámszakértője, aki előző funkciójában részt vett az Európai Bizottság munkájában is. „A vállalatok számára a változások összetettsége és a felkészülési idő rövidsége jelentik a legnagyobb kihívást. A jogszabályok által meghatározott átmeneti időszakban a cégek folytathatják ugyan tevékenységüket jelenlegi engedélyeikkel, de már az új jogszabályi rendelkezéseket is figyelembe kell venniük. A 2016. május 1-je után elindított vámfolyamatokra pedig teljes mértékben az új szabályok alkalmazandók” – tette hozzá.

Az új jogszabályban változnak az alapvető eljárások, meghatározások, ügyintézési szabályok és számos általános rendelkezés is.  „Tapasztalataink szerint a számos változás közül a cégeket leginkább a vámeljárások és vámjogi egyszerűsítések rendszerének átalakulása, a vám alapját képező vámértékre és vámbiztosítékra vonatkozó szabályok szigorodása, az új kritériumokkal bővülő engedélyezett gazdálkodói (AEO) státusz felértékelődő szerepe, valamint az olyan alapvető fogalmak, mint az „exportőr” megváltozása érinti majd. Az érintett vállalatoknak újra kell gondolniuk szerződéseiket is, hiszen az új jogszabályi követelmények tükrében változnak a felek közötti jogok és alapvető kötelezettségek” – tette hozzá Fülöp Attila, az EY Adó Üzletág vámszakértője.

Ha az érintett cégek nem felelnek meg az új vámjogszabályoknak, akkor a vámhatóság nem fogja elvégezni a kért vámkezelést, és ezért az adott cég az áruit nem fogja tudni felhasználni tevékenységének ellátásához. Továbbá, ha a vámhatóság szabálytalanságot állapít meg, akkor jelentős összegű bírságot is kiszabhat. Az új Uniós Vámkódex célja az is, hogy elektronikussá tegye a hatóságok, illetve a gazdálkodók közötti kommunikációt. Az erre alkalmas új digitális felületeket fokozatosan alakítják ki, a jelenlegi tervek szerint 2020 végéig. Az új vámjogszabályok bevezetése nem csupán a vámhatóságok, de a gazdálkodók részéről is költséges és időigényes informatikai fejlesztéseket igényelhet.

Vámbírság: így lehet csökkenteni
Május elsejétől változik a vámtörvény, megszűnik a korrekciós pótlék rendszere, változnak a vámbírságok tételei is. Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat és hogy hogyan csökkenthetőek a bírságtételek.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek