Jönnek az új e-cégnyomtatványok!

2014. március 27. csütörtök - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az új Ptk. hatálybalépése több aspektusból is érinti a vállalkozókat, többek között 2014. március 15. napjával módosultak az elektronikus cégnyomtatványok is, azonban a korábbi e-nyomtatványokat 2014. március 31. napjáig még befogadják.

A cégnyomtatványoknál is új világ köszönt be – Kép: Pixabay

Az új Ptk. hatálybalépését követően az új és a korábbi e-cégnyomtatványokkal kapcsolatban is számos bizonytalanság merült fel, mostanra azonban tisztázódott, hogy a szabályozás szerint egy kéthetes átmeneti időszak után válik csak kötelezővé az új e-cégnyomtatványok használata.

A március 10-ével, hétfővel kezdődött héten megjelent Magyar Közlönyök feldolgozása alapján több mint 700 jogszabály változott az új Ptk. hatálybalépésével. Az e-cégnyomtatványok változásával kapcsolatos szabályozás március 13-án jelent meg a Magyar Közlöny hasábjain, mindezek alapján pedig március 15-ében jelölte meg az új e-cégnyomtatványok használatának kezdési idejét a szabályozás.

Ez az információ azonban nem egyezik meg a Céginformációs Szolgálat oldalán közzétett adatokkal, a szervezet közleményében megállapítható, hogy van egy kéthetes átmeneti periódus, ameddig a cégbíróságok még befogadják a régi nyomtatványokat. 2014. április 1-jétől azonban kizárólag az új nyomtatványok szerinti bejegyzési- és változásbejegyzési kérelmek nyújthatók be.

Nemcsak a nyomtatványoknál van átmeneti időszak az új Ptk.-ban. Hiába lépett hatályba a törvény, a korábbi rendelkezéseket is még évekig, sőt, akár évtizedekig alkalmazni kell.

Felesleges pánikolni az ügyvezetői felelősség miatt?
Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) egyik legnagyobb visszhangot kiváltó rendelkezése az ügyvezetők felelősségének drasztikus növekedése. Egyes szakértők szerint viszont korai pánikolni, mert az új szabályt vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény. Felkészülni azonban nem árt. A vezető tisztségviselőknek a saját cégük felé fennálló belső felelősségének jelentős szigorodásáról viszont kevés szó esik.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek