Jön az útdíjhitel és a Varga-csomag

2013. június 27. csütörtök - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Elfogadta az Országgyűlés a Varga Mihály által bejelentette megszorító intézkedéseket, valamint azt a módosítást is, amely a kis- és középvállalatok számára teremt lehetőséget a használatarányos útdíj fizetéséhez kedvezményes hitel felvételére.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – Kép: MTI

Elfogadta az országgyűlés kormánypárti szavazatokkal az idei költségvetési ötödik módosítását, amely alapján az állam garanciát vállal egyes, a kis- és közepes vállalkozások által lehívható, a használatarányos útdíj bevezetéséhez kapcsolódó kedvezményes hitelekre. Az elfogadott törvény a fuvarozók útdíjfizetését megkönnyítő hitelprogram hatékonyságának növelése érdekében módosítja a hitelprogramhoz kapcsolódó állami kezességvállalás szabályait. (A hitelkonstrukcióról részletesebben itt olvashat!)

A módosításban szereplő intézkedések nagy részét június 17-én jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annak a csomagnak a részeként, amelytől a kormány a GDP-arányos államháztartási hiány tartósan 3 százalék alatt tartását reméli.

Az adó- és illetékemeléseket kormánypárti szavazatokkal – 214 igen és 42 nem, valamint egy tartózkodás mellett – fogadta el a Ház. A törvénymódosítás értelmében az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával. Ezen túlmenően idén – a tervezettnél kisebb költségvetési bevételt eredményező – tranzakciós illetékhez kapcsolódóan a bankok egyszeri befizetésre kötelesek, amelynek mértéke a január–áprilisi illetékkötelezettség 208 százaléka, azaz mintegy 75 milliárd forint.

Állami buli lesz az online póker és a lóverseny
Az országgyűlés megszüntette az online kártyajátékok és lóversenyfogadás liberalizációját, és állami koncesszióhoz kötött minden, hírközlési rendszerek útján szervezett sportfogadást, valamint kártya- és kaszinójátékot.

Az elfogadott törvénymódosítás szerint nem magánszemélyek esetében az eddigi 2 forintról 3 forintra nő a szöveges üzenetenként, illetve hívások esetén percenként fizetendő távközlési adó mértéke. Az ilyen előfizetők esetében az adóbefizetés felső határa havonta 2500 forintról 5000 forintra emelkedik.

Szintén nő a bányajáradék általános mértéke 12 százalékról 16 százalékra. Hatszázalékos egészségügyi hozzájárulás hatálya alá esnek ezentúl a kamatjövedelmek is. Mentesülnek azonban az új kötelezettség alól az Európai Gazdasági Térség államai által kibocsátott államkötvényeken, illetve egyes tartós befektetési eszközökön szerzett jövedelmek. Az intézkedések augusztus 1-jével lépnek hatályba.

Döntöttek a képviselők májusban bejelentett, a nagyberuházások finanszírozását érintő módosítások költségvetési törvénybe foglalásáról is. Létrehoznak egy beruházási alapot, amelyből ezek a kiadások – például a stadionépítések vagy az Országház előtti Kossuth tér átépítése – rendezhetők.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek