Jön az ötkulcsos eho?

2013. június 25. kedd - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Amennyiben az országgyűlés elfogadja az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, hétköznapi nevén a második Varga-csomagot, az Egészségügyi hozzájárulás (eho) alapot képező jövedelmek, illetve az eho kulcsok köre tovább bővül.

Kép:PP/FényesGábor

Varga Mihály múlt héten jelentett be több adóemelést. Ekkor mondta el azt is, hogy az egészségügyi hozzájárulást kiterjeszti a kormány a kamatokra is,ami alól azonban a tartós befektetési számlák és a nyugdíj előtakarékossági számlák mentesülnek.

Az új 6 százalékos eho – melyet a kifizető magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként, bruttó módon vall majd be – a 2013. augusztus 1-jén és azt követően megszerzett jövedelmeket terheli majd. Amennyiben a kamatjövedelem juttatását megalapozó időszakszak 2013. augusztus 1-je előtt kezdődik, de a jövedelem megszerzésének időpontja a 2013. augusztus 1-jével kezdődő időszakra esik, az egészségügyi hozzájárulás a 2013. augusztus 1-jétől megszolgált kamatjövedelmet terheli – áll a törvénytervezetben.

Ezzel az új teherrel az ötödik eho formát vezetik be. Széles Imre, a Verlag Dashöfer munkatársának összeállításából kiderül, milyen hozzájárulások voltak eddig. A legismertebb a 27 százalékos eho, amit az összevont adóalapba tartozó, az adó, adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem után, a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások adóalapként meghatározott összege után és a kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapként meghatározott összege után kell fizetni – írja a Privátbankár.

A 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást három címen kell megfizetni. Az első a kizárólag magánszemélyt (évi 450 ezer forintig terhelő) kötelezettség, melynek alapjául olyan jövedelmek szolgálnak, mint például az ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintos jövedelem vagy az osztalék.  A másik a cafetéria juttatások után a kifizető által fizetendő eho. Míg a harmadik idesorolható eho alap: a jövedelem megszerzésének időpontja a lejárati szolgáltatással nem bíró, teljes életre (kizárólag halál esetére) szóló, visszavásárlási értékkel bíró életbiztosítás megkötésétől – de legkorábban 2013. január 1-jétől – számított 10 évet követő időpontra esik – írja Széles Imre.

15 százalékos eho fizetésére kötelezett az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő az átalányban megállapított jövedelme alapján, illetve az egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tevő mezőgazdasági őstermelő a bevétele 5 százaléka alapul vételével.

20 százalékos mértékű eho terheli az egyéni vállalkozónak nem minősülő fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyt, melynek alapja a tételes átalányadója.

E közel tucatnyi jogcímhez és mértékhez csatlakozhat a kamatjövedelem adóalapként meghatározott összege után fizetendő, a magánszemélyt terhelő, új 6 százalékos eho.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek