Jön az angyalok szupercsapata

2015. november 26. csütörtök - 12:15 / piacesprofit.hu
  •    

Power Angels néven indítják útjára startup befektetésekkel foglalkozó cégüket és angyal befektetői klubjukat a hazai IT és pénzügyi világ nagyjai. Régiós ambíciókat dédelget a volt pénzügyminisztert és NNG alapítókat is tömörítő cég.

megalakult az angyalok szupercsapata

Kép: Pixabay

Oszkó Péter, az OXO Csoport alapító tulajdonosa és vezetője, Balogh Péter, a Baconsult alapítója és az NNG társalapítója, Késmárki László, az NNG társalapítója, Domonkos András, a Lombard Csoport alapítója és Polgár András, a ValDeal Innovációs Zrt. vezetője régiós ambíciókkal hozták létre közös társaságukat, amely Kelet-Közép-Európa korai fázisban lévő induló vállalkozásaira specializálódik. A 250 millió forintos tőkével induló cég nem egy zárt csoport: már a közeljövőben várható az alapítói kör további bővítése és újabb neves, ismert szereplők csatlakozása.

A Power Angels csapatának tagjai a befektetői és startup világ teljesen eltérő szegmenseiből érkeztek: Késmárki László és Balogh Péter az egyik legsikeresebb magyar gyökerű informatikai vállalkozás, az NNG alapítói, Oszkó Péter pénzügyminisztersége után egy intézményi hátterű kockázati tőkealap csoportot épített ki és vezetett, majd OXO néven megalapította saját cégcsoportját, Polgár András felesége által indított, számos sikeres exitet maga mögött tudó ValDeal Innovációs Zrt.-t irányítja, míg Domonkos András a magyar pénz- és tőkepiac meghatározó szereplőjeként számon tartott Lombard Csoport létrehozója. Az alapítók pontosan tapasztalataik sokszínűségében látják erősségüket: „Bár elcsépeltnek hangzik, de az általunk létrehozott vállalkozás tényleg egy hiánypótló kezdeményezés: minden olyan kompetenciával és egyben valós piaci tapasztalattal rendelkezünk, ami egy induló vállalkozás számára igazán komoly hozzáadott értéket jelent” – mondta el Oszkó Péter.

Egyaránt pezseg a hazai és nemzetközi piac, az egyes gazdasági központok válság utáni kiútkeresésében mindenhol óriási szerep hárul a kis innovatív cégekre. Ennek köszönhetően bár a kezdeményezés Magyarországról indul, a cél egyértelműen egy regionálisan is versenyképes vállalkozás indítása. Az alapítók, akik kizárólag magánvagyonukból 250 millió forintos kezdő tőkével indították el a céget, de azt a befektetési lehetőségek arányában tovább is szándékoznak bővíteni, csak olyan korai fázisú startupokra vadásznak, akik globális ambíciókat táplálnak.

Balog Péter úgy fogalmazott: az a cél, hogy 10 év múlva legyen 10 olyan hazai nagyvállalat, amely együtt legalább 10 ezer embert foglalkoztat. A tapasztalt üzletember szerint erre van esély közös kockázatvállalással és tudásmegosztással. A befektetői körhöz bármikor lehet csatlakozni.

Itt történnek a dolgok
Oszkó Péter szerint manapság a startupvilágban történnek a dolgok. A kis, innovatív cégek képesek az igazán dinamikus növekedésre a világon mindenhol. Amikor sok meteorit csapott a Földbe, a kistestű, gyorsan mozgó élőlények túléltek, a dinoszauruszok kipusztultak. Hasonló folyamatok zajlanak ma a gazdaságban. Nem a meglévő vagyonok újraelosztása játszódik le, hanem újak épülnek fel. Magyarországot a nemzetközi startup ökoszisztémával összehasonlítva az látszik, hogy jóval elmaradottabb, mint az USA, vagy Nyugat-Európa. Leginkább a jogi, pénzügyi és befektetői feltételekben van lemaradás, de vannak bizonyos olyan előnyei is hazánknak. Például, hogy nálunk a fejlődés dinamikusabb, és jól állunk a tehetséges, lelkes, vállalkozni akaró fiatalokban is, akik – miután rá vannak kényszerülve, hogy a profitabilitás miatt globálisan gondolkozzanak – az amerikaiaknál például jobban értik és könnyebben kezelik a piacok heterogenitását.
Visszatérő kérdés, hogy lesz-e Budapest startup-főváros. A kérdésre Oszkó Péter válasza, hogy önmagában a felvetés ellentmond a startup világ legfőbb jellemzőjének: nem lehet egy központú, hiszen a startup világot a hálózatosodás, az együttműködések mozgatják. Többek között ebből a szempontból is úttörő az ötösfogat: ez az első együttműködés a magyar piacon, amely azért jött létre, hogy hatékonyabbá tegye a startupok fejlesztését. Eddig mindenki egyedül akarta megváltani a világot, amely szemben áll a jól működő ökoszisztémák jellemzőivel.
A Power Angels legfőbb célja, hogy a külső uniós források kimerülését követően hozzájáruljon a piac átrendeződéséhez. Ez a piac egyre érettebbé válásával párhuzamosan a szereplők felelőssége.

A sajtótájékoztatón a szakemberek – akik közül többen is érintettek a Jeremie alapokban – alapvető kritikákat is megfogalmaztak a december 31-ével (ha meghosszabbítják, május végével) kifutó uniós kockázati tőkeforrásokkal kapcsolatosan.

Az alapok jellemző működési struktúrájában 70%-ot tett ki az uniós forrás, és 30%-ot a magánbefektető tőkéje, ami a kockázatvállalási hajlandóságot is befolyásolta. Az unió számtalan szigorú szabályt hozott, amely nem feltétlen szolgálta a hazai startupok fejlődését. Az egyik, hogy bár Budapesten van a legtöbb startup, Jeremie alapból nem lehet a központi régióban befektetni. Szintén torzította a forrásfelhasználás hatékonyságát az időkorlát, és az is, hogy kis összegek befektetését nem tette lehetővé. Az alapok egy jó része ma tőkealapként működik és nem a startup ökoszisztémát támogatja, hanem a magánbefektető más szempontjai szerint kiválasztott befektetési célpontjaihoz került. Ez a feltételrendszer ugyanis nem alkalmas a klasszikus startup finanszírozásra, ráadásul az induló cégek mentorálására sem teremtett keretet.

A Power Angels alapítói természetesen a hazai befektetéseket helyezik előtérbe, viszont az „első generációs” Jeremie alapok befektetési időszakának záródásával egy komolyabb piactisztulásra számítanak: „Az EU-s forrású befektetési pénzek nyilvánvalóan segítettek beindítani a hazai ökoszisztémát, de tartósan nem optimálisak egy érett, felelős, a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódni képes piac működtetésére. Fontos, hogy most már mielőbb megjelenjen, illetve bővüljön is a ténylegesen piaci alapon gondolkodó és tevékenykedő, színtiszta üzleti logikát követő, „következő generációs” befektetői kör, akinek a működését nem korlátozzák statisztikai elvárások, cserébe viszont nem mesterséges hozamelőnyből, hanem tényleges cégértékből és valós hozzáadott tudásból próbálnak többletértéket generálni és a befektetéseket sikerre vinni. ” – mondta el Balogh Péter.

„Kicsit aranyláz hangulat van, ahol mindenki hallott valakiről, aki látott valakit, akinek sikerült elindítania az évezred üzletét. Eközben gyakran előfordul, hogy egyes startuperek magas elvárasokkal, de alacsony tapasztalattal, tudással és érettséggel a hátuk mögött fordulnak a befektetőkhöz vagy lépnek piacra, már csak ezért is elengedhetetlen, hogy befektetői oldalról vállalkozói tudás és tapasztalatok megosztására is legyen képességünk. A jelenlegi fejlődési állapot komoly kihívásokat és kockázatokat rejt, de szerencsére számos tehetség van – ezeket megtalálni, támogatni és „felnevelni” a sikerünk záloga” – tette hozzá Késmárki László.

„A nemzetközi folyamatokban is látható, hogy a legjobb teljesítményű befektetéseket egyre inkább üzleti angyalok által kialakított befektetési formációk képesek elérni, itthon pedig a Power Angels lesz az első színtiszta angyal befektetői klub, ráadásul mi felelős módon saját forrásaikat fordítjuk befektetésre. A Power Angels képes lehet megteremteni azt az együttműködő piaci kultúrát és olyan kooperatív befektetési struktúrákat, amelyek nálunk fejlettebb ökoszisztémák természetszerű részét képezik, itthon viszont még a nyomait is alig lehet felfedezni. ” – mondta el Oszkó Péter.

Nem olcsó pénzt kínálnak, hanem nagy vagyont
A csapat alapvetően az ICT ágazatban tevékenykedő induló vállalkozásokra fókuszál, hiszen ez az a szektor, amely a hazai foglalkoztatottak másfél %-át adja, miközben 12%-kal járul hozzá a GDP-hez. Ez a terület tud olyan előnyt adni Magyarországnak, amelyre korábban nem volt esélye: egy kis cég is képes olyan termékeket adni, amelyek versenyképesek a globális piacokon, és akár a nagyvállalatokat is legyőzi. Mindehhez pedig nincs szükség más külső tényezőre, elég, ha a csapat és a termék önmagában jó. Az a cég ugyanis Balog szerint nem lesz versenyképes nemzetközileg, amely függ a hazai miliőtől, amely ma is korrupcióba mártott. Az angyalkör szerint csak a tisztán játszók érnek el profitabilitást, és szerencsére az ötletgazdák oldalán is akadnak bőven, akik így képzelik el a boldogulásukat. Az öt szakember eddigi praxisában több száz startup megfordult, és már együtt is több mint egy tucat ötletgazdát meghallgattak.
Alapvetően a már 4-5 fős csapattal, valamilyen üzleti tervvel és prototípussal rendelkező cégeket keresik, a befektetés felső határát pedig 50 millió forintban maximálták. Eddig többek között a divat, turizmus, gyógyszeripar területén hallgattak meg ötletgazdákat, akik a hagyományos iparágakba hoznak átütően újat egy szoftver vagy hardver ötlettel. Időkorlát nélkül megfogalmazva egy 30-40 befektetésből álló portfoliót szeretnének felépíteni.
„Nem olcsó pénzt kínálunk, hanem nagy vagyont” – fogalmazta meg a befektetési társaság hitvallását Oszkó Péter. Vagyis olyan sikergyanús ötleteket és csapatokat keresnek, amelyek az angyalkör segítségével berobbanhatnak a globális piacokon.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek