Végre itt az angyali adókedvezmény

2017. november 22. szerda - 06:06 / PP/MTI
  •    

A startup vállakozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a december 9-én hatályba lépő kormányrendelet teremti meg az adóalap-kedvezmény igénylésének keretfeltételeit – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Az érintett vállalkozások társasági adójának alapja a startupokban szerzett részesedésük bekerülési értékével csökkenthető. A kedvezmény igénybevételéhez mind a startupnak, mind az angyalbefektetőnek kérnie kell nyilvántartásba vételét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A hivatali eljárás elektronikusan intézhető, és díjmentes. A kormány Magyarország Digitális Startup Stratégiájának (DSS) keretében döntött az angyalbefektetők adókedvezményéről. (Nem ez az első alkalom, amikor egy ilyen kedvezmény bevezetése szóba kerül.)

A közvetlen értékesítésre lehet etikus is Kép:sxc

A közvetlen értékesítésre lehet etikus is
Kép: SXC

Amennyiben a vállalkozások befektetőket szeretnének találni fejlesztéseik és projektjeik megvalósításához, különböző életszakaszaikban a kockázati tőkepiac különböző szegmenseiben kell keresgélniük. Egy klasszikus tőkebefektető például nem fog ötleteket finanszírozni, ahogy a széles körű nemzetközi piacra lépést sem egy akcelerátortól kell várni. Hogy a tőkebefektetés-kereséssel időt spóroljanak, és ne kopogtassanak feleslegesen egy-egy piaci szereplőnél, érdemes tájékozódni arról, hogy jelenleg kikkel társulhatnak. Míg a magyar piac alakulását nagyrészt a klasszikus kockázatitőke-befektetők határozzák meg, manapság az inkubátorok mellett az üzleti angyalok is egyre nagyobb szerepet kapnak a tőkepiacon.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek