Jön a kötelező akadálymentesítés

2017. szeptember 14. csütörtök - 14:03 / piacesprofit.hu
 •    

Kötelezné a cégeket és az önkormányzatokat az alapvető szolgáltatások akadálymentesítésére az Európai Parlament. A fogyatékkal élő emberek a jövőben könnyebben használhatnak olyan fontos termékeket és szolgáltatásokat, mint a telefonok, ATM-ek, jegyautomaták és beléptető rendszerek.

Kötelező akadálymentesítésről fogadott el javaslatot az Európai Parlament. Az EP által kiegészített Bizottsági javaslatot 537 szavazattal 12 ellenében 89 tartózkodás mellett fogadták el. „Jelenleg mintegy 80 millió uniós polgár él valamilyen fogyatékkal és az öregedő népesség miatt ez a szám a jövőben csak nőni fog. Alapvető fontosságú, hogy a fogyatékkal élők mellett a nehezebben mozgó idősek és várandós nők érdekeit is szem előtt tartsuk” – olvasható a szövegben.

válaszolt a nav a rehab hozzájárulással kapcsolatos kérdésekre

Kép: SXC

Könnyebb hétköznapok

Az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag számos termék és szolgáltatás kapcsán ír elő jobb hozzáférhetőséget. A listán szerepelnek többek között:

 • pénzfelvevő automaták
 • jegyárusító automaták és beléptető rendszerek
 • számítógépek
 • telefonok és tévék
 • banki szolgáltatások
 • Miben más a fogyatékos munkavállaló? Elkötelezettségben
  A cégek egyre nyitottabbak a megváltozott munkaképességű dolgozók alkalmazása iránt, ugyanakkor a témával foglalkozó szakértők szerint az érintettek sokszor “beragadnak” a támogatott munkahelyekre, ami senkinek nem jó. Mindkét oldalon sok a félelem, pedig mindkét félnek megérné a nyitottság.

  közlekedés, ideértve a tömegközlekedést

 • e-könyvek,
 • weboldalak és mobilalapú szolgáltatások
 • turisztikai szolgáltatások

Az intézkedéscsomag felsorolja, mit kell akadálymentesíteni, de nem ír elő pontos technikai megoldásokat, így teret hagy az innovációnak. A követelmények között találjuk az épített környezet átalakítását is, abban az esetben, ha jelentős felújítás történik, vagy új infrastruktúra épül és erre az adott szolgáltatásnál (pl. közlekedésnél) szükség van.

Kisvállalkozásoknak nem kell

A 10 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek és/vagy a 2 millió euró alatti forgalmat bonyolító vállalkozások mentesülnek a kötelezettségek alól. A jogszabálytervezet garantálja, hogy nem rónak aránytalan terheket senkire, viszont az idő, hozzáértés vagy érdeklődés hiánya nem mentesít senkit az átalakítási kötelezettségek alól.

A szellemi akadálymentesítéssel kéne kezdeni
Alapvetően nem a megváltozott munkaképességű emberek által betölthető pozíciók számával van a gond, hanem a nyitottsággal. Amíg elhangozhat az, hogy aki kerekesszékes, ne kezeljen bankkártyás terminált, még bőven van tennivaló, de van azért sikersztori is.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek